Praz cu masline si sos de rosii – reteta gustoasa
PrinteazaPraz cu masline si sos de rosii din: praz, masline, untdelemn, otet, pasta de tomate, sare, piper, zahar.
Prazul este o sursă bună de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, vitamina A, fier, potasiu și fibre. De asemenea, conține compuși antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Prazul poate fi folosit într-o varietate largă de preparate culinare. Este adesea utilizat ca ingredient aromatic în supe, tocănițe, salate și mâncăruri cu legume. Părțile comestibile ale prazului includ partea albă a tulpinii și o parte a frunzelor verzi.
Consumul de praz poate aduce diverse beneficii pentru sănătate. Fiind bogat în fibre, poate contribui la sănătatea digestivă și la menținerea unui tranzit intestinal regulat. De asemenea, conține compuși sulfurați care au fost asociati cu proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii.
- 5-6 fire de praz
- 100 g măsline
- 3 linguri de untdelemn
- 3 linguriţe de oţet
- 3 linguri de pastă de tomate
- sare
- piper
- o linguriţă de zahăr
Mod de preparare:
Prazul se curăţă de mustăţi şi de partea mai fibroasă a frunzelor şi se spală, se taie în bucăţi late de două degete şi se opăreşte în apă fierbinte cu sare. Apoi se pune la înmuiat în untdelemn fierbinte.
După ce s-a înmuiat şi a început să se rumenească, se stinge cu câteva linguri de apă şi se mai lasă să fiarbă un timp, înăbuşit.
Măslinele se desărează şi se adaugă în praz, după care se pune oţetul (sau zeama de lămâie), pasta de tomate (subţiată în apă caldă), sarea, piperul şi, dacă se doreşte, zahărul.
Se amestecă şi se dă vasul la cuptor, la foc mic, 20- 25 de minute.
Poftă bună!