Praz cu sunca afumata si ceapa caramel
PrinteazaPraz cu sunca afumata si ceapa caramel din: praz, ceapă roşie, costiţă afumată, vin roşu desert, miere, unt, rachiu de secară sau vodcă, roşii, ardei roşu sau gogoşar, sare, piper, cimbru, nucşoară, salată verde, sau frunză de lobodă, sau de sfeclă.
- 5 fire sănătoase de praz
- 400 g ceapă roşie
- 600 g costiţă afumată
- 100 ml vin roşu desert
- 50 ml miere
- 100 g unt
- 50 ml rachiu de secară sau vodcă
- 500 g roşii
- 250 g ardei roşu sau gogoşar
- sare
- piper
- cimbru
- nucşoară
- salată verde, sau frunză de lobodă, sau de sfeclă, pentru prezentare
Mod de preparare:
Prazul se taie în două batoane de 10 cm lungime (doar partea albă), şe secţionează în lungime doar pe jumătate, pentru a-şi păstra forma. Se spală sub jet de apă pentru a îndepărta nisipul dintre foi.
Se leagă cu sfoară de bucătărie pentru revenirea la forma iniţială şi se blanşează. Costiţa afumată se taie în careuri fine (2×2 cm, grosime 1 mm) şi se prăjeşte crocant la tigaie.
Se scoate pe un platou şi în locul ei se pune ceapa, pentru călire. Când devine sticloasă, se stinge cu supă de carne şi se înăbuşă 10 minute.
După înăbuşire, adăugăm untul, mierea, vinul şi o lingură de zahăr. Se lasă să se cara- melizeze şi se adaugă costiţa. Se flambează cu rachiu şi se trage de pe foc.
Pe un platou se aşază un pat de felii de roşii asezonate cu sare, piper, cimbru, deasupra se aşază batoanele de praz desfăcute şi umplute cu compoziţia de ceapă-costiţă. Se stropeşte cu sosul din tigaie. Poate fi servit cu adaos de salată de cartofi.
Praz cu sunca afumata si ceapa caramel
Pofta buna!