Prepararea painii
PrinteazaPrepararea painii
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 30 g drojdie
- circa 1/2 l apă
- 1 linguriţă zahăr
- 1 lingură ulei
- 2 linguriţe rase de sare
Mod de preparare:
Prepararea painii: Se cerne făina în covată. Se moaie drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţină apă caldă (nu fierbinte, deoarece plămădeala nu mai creşte).
Într-un vas de mărime potrivită se pune un pumn din făina cernută.
Se face loc la mijloc, se toarnă drojdia muiată, se amestecă adăugând încă puţină apă până se face o plămădeală potrivit de moale.
Se bate până începe să se facă băşici. Se presară puţină făină deasupra, se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la căldură.
Când a crescut, se pune în covata cu făina cernută mai înainte, se adaugă sarea, uleiul şi se toarnă câte puţină apă caldă, frământând bine, până nu se mai lipeşte de mâini.
Aluatul trebuie să fie potrivit de tare, nu prea moale. Se presară făină, se acoperă şi se lasă în covată, la loc cald, să crească.
Când aluatul a crescut, se iau bucăţi din el, se pun pe masa de aluat presărată cu făină şi li se dă formă rotundă sau lungă, după dorinţă.
Se lasă sâ crească şi se coc la cuptor, la foc potrivit, aproape o oră.
Pofta buna!