Preparate culinare si ingrediente din bucataria internationala – retete

Printeaza

Preparate culinare si ingrediente din bucataria internationala – retete: Caldo verde – Preparat naţional portughez care este o supă de varză verde, cartofi şi ulei de măsline, garnisită cu rondele de cârnaţi cu usturoi. Se serveşte cu pâine de mălai şi vin roşu.

Caponata – Specialitate siciliana servită ca gustare rece, preparată din vinete, telină-tulpină, şi roşii în ulei de măsline, la care se adaugă capere, măsline şi file de anşoa.

Careu – Preparat (piesă) pregătit din bucata care conţine 8-10 cotlete de viţel, porc, berbec etc. Ca parte anatomică şi orientare practică se situează în continuarea părţii de la ceafă până începe muşchiul propriu-zis. Se înlătură oasele vertebrelor părţii dorsale pentru a uşura tranşarea după frigere. Se leagă sfoară între fiecare coastă pentru a-l menţine în forma iniţială. Se tranşează în’ faţa clientului. La careul de berbec se înlătură grăsimea şi se scurtează osul fiecărui cotlet.

Carpaccio – Preparat tradiţional italian din Valea Aostei, devenit cunoscut în anul 1962 în Harry’s Bar din Veneţia. Este o gustare care constă în rondele foarte subţiri de file de vacă acoperite cu sos de smântână sau cu o marinată din ulei de măsline şi suc de lămâie, garnisite cu sâmburi de pin sau ciuperci.

Cassoulet – Preparat pe bază de fasole boabe, fiartă într-o marmită, cu şorici, condimente şi substanţe aromate. Conţine în mod predominant carne de porc (bucăţi de la şale, picioare, jambon), carne prăjită de gâscă. Prepararea casoletului necesită operaţiuni simultane: fierberea fasolei, a cărnii (porc şi berbec, separat) care se adaugă, prăjirea spatei, prepararea tocanei de berbec, dacă are loc, prăjirea cârnaţilor. Pesmetul de la sfârşit, este indispensabil la obţinerea unei frumoase cruste aurii.

Caviar- Preparat din ouă de nisetru, morun, păstrugă sau cegă, să­rate şi supuse unei maturaţii. Sturionii trăiesc în mare, dar ei urcă pri­măvara în estuarele marilor râuri. Ouăle, odată extrase din burta femelelor sunt spălate, cernute, puse în saramură, apoi scurse şi introduse în cutii metalice. Provenind de la diferite specii de sturioni, caviarul boabe există în trei varietăţi, diferind prin culoarea şi mărimea bobului

Beluga, care este cel mai scump, provine de la cei mai mari peşti, cu boabe de culoare gri, mai mult sau mai puţin închis, tari, onctuoase şi bine delimitate.

Ossetra cu boabele mici, de culoare galben-aurie spre brună, destul de tari, considerate de mulţi cunoscători ca fiind cele mai bune.

Sevruga, de la sturionii mici, care au ouă foarte mici, de culoare gri deschis până la gri închis.

Chili con carne  – Preparat foarte popular în Statele Unite, inspirat din bucătăria mexicană. Preparatul este de fapt o tocană din carne de vacă tocată, fiartă, cu ceapă tăiată în felii subţiri, condimentată cu ardei (chili) şi pudră de chimen. Este servit cu fasole roşie, care se adaugă în vas în timpul fierberii.

Chorizo – sortiment de cârnaţi picanţi cu usturoi, originari din Spania, deveniţi tradiţionali şi în Mexic.

Chop suey – Mâncare populară chinezească, constând dintr-o fiertură aromată de legume tăiate subţiri şi tăiţei la care, de obicei, se adaugă lamele de carne de pui sau de porc. Este adesea preparat unic (la o masă), în funcţie de garnitura mai mult sau mai puţin bogată.

Chutney – Specialitate britanică care datează din epoca colonială. Condiment dulce-acrişor, făcut din fructe sau legume, fierte în oţet cu zahăr şi mirodenii până Ja consistenţa dulceţii. Se prezintă în flacoane (sticluţe) sub diverse mărci şi se poate prepara din fructe exotice (mango, nuci de cocos, ananas, pulpă de tamarin), dar şi din produse occidentale (vinete, roşii, ceapă, struguri, cireşe, mere etc.). Dă gust (savoare) mâncărurilor mai fade, în principal pentru preparatele reci (pui, peşte, şuncă, rasol).

Canapea – Felie de pâine, având formă variabilă, garnisită cu o compoziţie. Spre deosebire de sandviş, format din două felii de pâine cu o garnitură la mijloc, canapeaua are o singură felie dreptunghiulară, rotundă sau triunghiulară. Pâinea se curăţă de coajă şi se frige la grătar. Canapelele pot fi calde sau reci. Sortimente calde: cu ciuperci, cu brân­zeturi, cu măduvă. Sortimente reci: cu icre negre, cu şuncă, cu file de anşoa, cu somon afumat, cu caşcaval, cu salam sau alte delicatese.

Cioppino – Preparat foarte popular în California, fiind un ragut de peşte cu carnea albă sau de fructe de mare cu usturoi şi roşii în vin alb.

Civet – Preparat asemănător cu un ragut, din vânat cu păr (iepure, căprioară) având în componenţă vin roşu şi sânge de la animalul respectiv (care poate fi înlocuit cu sânge de porc). De asemenea, specific este arpagicul. Are consistenţă onctuoasă şi o culoare închisă, dată de vinul roşu şi de sânge.

Cocido – Preparat tradiţional spaniol, foarte consistent, cunoscut şi sub denumirea „olla podrida”. Este fel unic, pregătit din năut, diferite sortimente de carne, chorizo, cartofi, legume diferite, usturoi şi condimente specifice.

Cock-a-leekie – Specialitate scoţiană, care este de fapt o supă consistentă, cu carne de găină (cocoş) şi praz, îngroşată cu orez. După tradiţie, se serveşte cu compot de prune uscate. Acest preparat rustic (ţărănesc) cunoaşte o adaptare mai rafinată pe bază de consomme de pasăre cu praz şi pui.

Coupe Jacques – Desert de cofetărie pregătit din îngheţată, fructe confiate, macerate şi frişca. Se pregăteşte la comandă, în cupe suficient de mari: se pune îngheţata de ciocolată în cupă, se decorează în jurul acesteia un cerc de frişca bătută sub formă de cuib, apoi în acest loc se pun fructele confiate împreună cu siropul lor. La fructele confiate s-a adăugat rom superior şi lichior triple sec. Se recomandă ca fructele confiate, tăiate mărunt, să fie introduse în siropul cu adaosul de lichior triple sec şi rom superior cu 24 de ore înainte de a se folosi pentru a se macera. Se folosesc şi fructe proaspete preparate astfel.

Corn flakes – Se servesc, de regulă, la micul dejun, adăugând lapte rece şi zahăr. Apariţia lor în alimentaţie se datorează industriaşului american Will Keith Kellogg, numele lui devenind marcă comercială.

Creveta/ crevete – Crustaceu mic, înotător, cu abdomenul foarte dezvoltat şi o carapace suplă, având carnea foarte apreciată. Există numeroase specii de crevete comestibile, dintre care se pot menţiona crevetele de ape calde şi tropicale. Se pescuiesc în Mediterana, Atlantic, zona Asiei de sud-est, Japonia etc. Se găsesc pe piaţă crevete decorticate, proaspete, în conservă sau congelate. Se folosesc la pregătirea anumitor gustări, dar se servesc şi fierte natur cu unt proaspăt Se consumă în mari cantităţi în ţările din sud-estul Asiei, în Japonia şi China, pregătite la grătar, marinate, uscate sau în aluat.

Croissant – Corn din foitaj, având formă de semilună care se oferă, de regulă la micul dejun. Este considerat la origine un produs al patiseriei vieneze, fiind acum, în Franţa, un produs nelipsit de la micul dejun, ajungând să fie cunoscut în toată lumea sub diverse variante: umplut cu marmelade, compoturi, cu pastă de migdale sau de ciocolată. Există şi în variantă picantă, cu şuncă, brânză, spanac, pastă de roşii.

Culibiac – Preparat specific bucătăriei ruseşti, din aluat în crustă, umplut cu carne sau cu peşte, legume, orez şi ouă fierte tari. Există forme tradiţionale din lut ars, în formă de peşte, în care se prepară.

 

 

 

Savurati!

 

1 comentariu

  1. Foarte interesante aceste informatii!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.