Prepeliţă pe pat de rozmarin
PrinteazaO reteta de prepelita pe pat de rozmarin din: prepelite, lamaie, rozmarin, vin alb sec, ulei de masline, piper negru, coniac, coacaze, ghimbir, cimbru verde si mere.
- 4 prepelite curatate
- 1 lamaie, taiata in sferturi
- 4-5 crengute bogate de rozmarin
pentru marinata:
- 300 ml vin alb sec, cu aroma de fructe
- 1 lingura ulei de masline
- sare
- piper negru
pentru umplutura merelor:
- 3 linguri coniac, incalzit
- 75 g coacaze
- 50 g radacina de ghimbir, conservat, scurs si tocat
- 2 felii subtiri de bacon, fara sorici, tocate
- 1 lingurita cimbru verde, tocat
- 4 mere mici de desert
Mod de preparare:
Pentru marinată se combină vinul, uleiul de măsline şi usturoiul într-un castron. Se adaugă sare după gust. Se pun prepeliţele în castron şi se freacă bine cu marinata, astfel încât să fie acoperite atât pe exterior cât şi în interior Se acoperă şi se lasă la marinat 1 oră, întorcându-se de câteva ori.
Intre timp, pentru umplutura merelon se pun coniacul, coacăzele şi ghimbirul într-un castron mic, lăsându-le să stea 30 de minute. Se încălzeşte cuptorul la 200°C.
Se aranjează crenguţele de rozmarin într-o tavă de cuptor; păstrând câteva pentru ornat. Se înglobează cimbrul şi baconul în coniac. Se adaugă sare şi piper.
Se scoate cotorul merelor, apoi se taie un inel pe circumferinţa mărului, să se poată extinde. Folosind o linguriţă, se umplu merele cu amestecul de fructe.
Se scot prepeliţele din marinată şi se pune câte un sfert de lămâie în fiecare. Se pun prepeliţele şi merele pe patul de rozmarin, deasupra se toarnă marinata şi se acoperă tava cu folie.
Se coc 15 minute. Se descoperă tava şi se stropesc prepeliţele cu zeama din tavă. Se măreşte temperatura la 230°C şi se mai coace 10-15 minute până când prepeliţele au devenit moi, iar atunci când sunt înţepate cu un cuţit, din ele se scurge un lichid limpede.
Se transferă prepeliţele şi merele pe un platou şi se păstrează calde. (Dacă merele nu sunt gata, se mai lasă la cuptor cât timp se prepară sosul.) Se strecoară lichidul din tavă într-o cratiţă mică şi se fierbe puternic până când se îngroaşă. Sosul obţinut se toarnă peste prepeliţe şi se serveşte.
Se poate servi ca aperitiv. Ca fel principal se serveşte cu morcovi şi spanac, cu piure de cartofi şi dovleac.
Prepeliţă pe pat de rozmarin
Pofta buna!