Profiterol cu ciocolata, smantana si lapte
PrinteazaProfiterol cu ciocolata, smantana si lapte din: ouă, apa, unt, zahar, faina, cacao, sare, lapte, smântână lichidă, zahăr vanilinat, amidon de porumb, ciocolată de menaj, ciocolată neagră (cu 75 % cacao).
- 5-6 ouă
- 250 ml apă
- 125 g unt
- 1 lingură zahăr
- 16o g făină
- 20 g pudră de cacao
- 1 praf de sare
Pentru cremă:
- 200 ml lapte
- 50 ml smântână lichidă
- 3 gălbenuşuri
- 75 g zahăr
- 1 pacheţel zahăr vanilinat
- 2 linguri amidon de porumb
- 300 g ciocolată de menaj
- 150 g unt
Pentru glazura:
- 200 g ciocolată neagră (cu 75 % cacao)
Mod de preparare:
Pentru prepararea aluatului, fierbi apa cu untul tăiat bucăfele până se topeşte complet.
Adaugi întreaga cantitate de făină cernută cu pudra de cacao şi amesteci energic cu paleta până când aluatul se desprinde de pereţii vasului.
Dai la o parte vasul de pe foc şi continui să amesteci până se răceşte aluatul. încorporezi, pe rând, ouăle, continuând să amesteci energic după fiecare.
Folosind un poş, torni aluatul sub formă de grămăjoare, într-o tavă tapetată şi le coci circa 40 de minute.
Pentru cremă, fierbi laptele cu ciocolata ruptă bucăţele, într-un castron separat, amesteci gălbenuşurile, zahărul, smântână, zahărul vanilinat şi amidonul diluat cu puţin lapte rece, apoi torni compoziţia, „în fir subţire”, peste laptele care fierbe, amestecând mereu până se îngroaşă căpătând consistenţa unei creme.
Pui deoparte compoziţia şi după ce se răceşte, adaugi treptat untul şi freci energic până se omogenizează.
Cu ajutorul unui cutit ascuţit faci o mică deschizătură fiecărei gogoşele şi o umpli cu crema rece de ciocolată.
Topeşti 200 g ciocolată neagră în bain-marie şi înmoi capul fiecărei gogoşi umplute pentru a le glazura
. Le aşezi pe un platou la rece circa 3-4 ore, apoi le serveşti.
Profiterol cu ciocolata, smantana si lapte
Pofta buna!