Profiterol picant cu fondue de parmezan
PrinteazaProfiterol picant cu fondue de parmezan din: unt, faina alba, oua, patrunjel tocat, parmezan, sare, unt, lapte, praz, parmezan, ou, nucsoara, sare, piper si smantana.
Ingrediente:
aluat:
- 80 g unt
- 150 g faină albă
- 4 ouă
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 10 linguri parmezan ras
- 250 ml apă
- sare
umplutură:
- 40 g unt
- 25 g faină albă
- 200 ml lapte
- 70 g praz
- 7 linguri parmezan ras
- 1 ou
- nucşoară
- sare şi piper
pentru fondue:
- 40 g unt
- 250 ml lapte
- 100 ml smântână proaspătă
- 10 g faină albă
- 7 linguri parmezan ras
- 1 gălbenuş
- sare
Mod de preparare:
Pune într-o crăticioară apa, untul tăiat bucăţi şi puţină sare, apoi aşaz-o pe foc. Când apa clocoteşte, pune toată faina, lasă să fiarbă 2 minute, amestecând energic şi continuu.
Lasă compoziţia să se răcească, apoi adaugă ouăle, treptat, parmezanul şi pătrunjelul, obţinând un amestec omogen şi cleios.
Cu un cornet de patiserie, formează gogoşele pe o tavă unsă cu unt şi tapetată cu faină. Coace-le 25 de minute la 180° C, scoate-le din tavă şi lasă-le la răcit.
Curăţă prazul, taie-1 rondele şi căleşte-! în 20 g de unt 3 minute.
Topeşte restul de unt într-o altă tigaie, adaugă făina şi, când începe să se rumenească, toarnă laptele în fir subţire; amestecă continuu până începe să clocotească. Ia tigaia de pe foc şi condimentează cu nucşoară, sare şi piper, după gust.
Adaugă prazul scurs, parmezanul ras şi oul.
Pentru fondue, topeşte untul într-o crăticioară. Toarnă făina şi căleşte-o 1 minut. Pune laptele şi smântână şi fierbe 2 minute. Ia crăticioara de pe foc şi adaugă parmezanul ras şi gălbenuşul, amestecă bine şi potriveşte gustul de sare.
Taie gogoşelele pe din două şi umple-le cu compoziţia de praz. Incălzeşte-le 2-3 minute în cuptor, la 180° C.
Presară pe farfurii parmezan ras, toarnă peste el 2 linguri de fondue şi aşază gogoşelele umplute. Serveşte imediat.
Profiterol picant cu fondue de parmezan
Pofta bună!