Pui ca in Tara Bascilor
PrinteazaPui ca in Tara Bascilor din: faina, pui, sare, piper, ulei, ceapa, ardei, usturoi, carnat, orez, cimbru, pasta de tomate.
- 2 linguri făină
- 1 pui de circa 1.5 kg
- sare
- piper negru măcinat
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă mare,tăiată în rondele fine
- 2 ardei capia, tăiaţi în fâşii late
- 2 căţei de usturoi
- 150 gr cârnat (sau salam subţire)
- 200gr orez cu bobul lung
- 450 ml supă limpede de pui
- o linguriţă pastă de ardei iute
- 1/2 linguriţă cimbru uscat
- o lingură pastă de tomate
- 125 gr jambon tăiat în cubuleţe
- 12 măsline negre
- 2 linguri pătrunjel verde tocat
Ştergeţi bucăţile de pui cu un prosop de hârtie puneţi făina într-o pungă de plastic, adăugaţi sare şi piper după gust, precum şi bucăţile de pui, închideţi bine punga, apoi scuturaţi-o bine astfel încât carnea să fie acoperită peste tot cu făină.
Incălziţi 2 linguri de ulei într-o tigaie mare, la foc potrivit. Puneţi în tigaie bucăţile de pui şi prăjiţi-le circa 15 minute la foc domol, întorcându-le tot timpul.
Scoateţi puiul din tigaie şi aşezaţi-1pe o farfurie.
Puneţi în tigaie şi restul de ulei, adăugaţi ceapa şi ardeii capia. Reduceţi puţin flacăra şi căliţi legumele până când se înmoaie, apoi adăugaţi usturoiul şi cârnatul şi, după încă 3 minute, adăugaţi orezul; lăsaţi totul pe foc 2 minute, amestecând în permanenţă, până ce orezul devine translucid şi capătă o nuanţă aurie.
Turnaţi deasupra supa de pui, adăugaţi pasta de ardei, cimbrul, pasta de tomate, sare şi piper după gust; lăsaţi să fiarbă.
Când dă în clocot, puneţi din nou puiul în tigaie, acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă împreună circa 45 minute.
Când carnea este bine fiartă, puneţi în tigaie măslinele, jambonul şi jumătate din pătrunjelul tocat. Acoperiţi din nou vasul şi Iăsaţi-1 pe foc încă 5 minute.
Presăraţi restul de pătrunjel si serviţi imediat.
Pofta buna!