Pui cu ciuperci si slaninuta afumata
PrinteazaPui cu ciuperci si slaninuta afumata din: pui, vin roşu, ciuperci champignon, slăninuţă afumată, rosii, căpăţână usturoi, ulei de măsline, morcovi, ţelină, cepe franţuzeşti, Bouquet garni (cimbru, pătrunjel, foi de dafin), supă de pasăre, bulion, supa de pasare, unt, Armagnac, sare, piper.
Ingrediente:
- 1 pui mare (cca 2 kg)
- 700 ml vin roşu sec
- 300 g ciuperci champignon
- 250 g slăninuţă afumată
- 1 roşie
- 1 căpăţână usturoi
- 6 linguri ulei de măsline
- 3 morcovi
- 3 fire ţelină
- 10 cepe franţuzeşti mici
- 1 Bouquet garni (cimbru, pătrunjel, foi de dafin)
- 11 supă de pasăre
- 120 g bulion
- 100 g unt
- 5 cl Armagnac
- sare, piper
Mod de preparare:
Se taie bucăţi puiul şi se aşază într-un castron; se sărează şi se toarnă vin. Se lasă să se marineze peste noapte.
Ciupercile se curăţă şi se taie sferturi. Se taie slăni- nuţa cuburi. Se curăţă şi se toacă ceapa şi usturoiul.
Intr-o tigaie cu fund gros se încinge uleiul şi se prăjeşte carnea până se rumene’şte.
Apoi se scoate din tigaie şi se călesc înăuntru slăninuţă, ceapa şi usturoiul, cca 2 min.
Se reaşază în tigaie carnea. Se adaugă morcovii tăiaţi bucăţi, ţelina tăiată fâşii şi ceapa franţuzească decojită.
Se toarnă vin, astfel încât să acopere totul (eventual se completează cu supă fierbinte) şi se adaugă Bouquet garni.
Vasul se acoperă cu o bucată de hârtie de copt căreia i s-a făcut o gaură în mijloc.
Se lasă să se înăbuşe astfel la foc moale, cca 2 ore. Cu cca 15 min. înainte de a fi gata se prăjesc sferturi de ciuperci într-un amestec de ulei de măsline şi unt.
Se adaugă carnea şi bulionul şi se lasă să fiarbă la foc moale 15 min.
Apoi se îndepărtează verdeaţa şi se adaugă la mâncare un pahar de Armagnac.
Se adaugă eventual unt şi se serveşte cu o garnitură de piure de cartofi.
Pui cu ciuperci si slaninuta afumata
Pofta buna!