Pui cu lamaie si smochine
PrinteazaPui cu lamaie si smochine din: pui, sare, piper, ulei de masline, smochine, usturoi, ceapa, coriandru, scortisoara, chimion, dafin, vin de Porto, lamaie.
- 1 pui de cca 1,5 kg
- sare
- piper
- 1 lingură de ulei de măsline
- 12-16 smochine proaspete sau uscate
- 1 căţel de usturoi
- 2 cepe
- 1/2 de linguriţă de coriandru măcinat
- 1/2 de linguriţă de scorţişoară măcinată
- 1/2 de linguriţă de chimion măcinat
- 2 frunze de dafin
- 375 ml vin de Porto
- coaja rasă a unei lămâi netratate
- 2 linguri de zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Cuptorul se preîncălzeşte la 175 °C. Puiul se împarte în circa 8 porţii, se sărează şi se piperează pe toate părţile, apoi se prăjeşte în uleiul de măslineîncins (întâi cu pielea în jos).
Puiul se aşează cu pielea în jos într-o tavă mare. Smochinele se curăţă, se freacă cu o cârpă şi se pun între bucăţile de carne. Dacă smochinele sunt uscate, se lasă la înmuiat în apă caldă cu circa 2 ore înainte.
Usturoiul şi ceapa se curăţă şi se toacă, apoi se aşează şi ele în tavă. Se presară totul cu condimentele măcinate şi se adaugă frunzele de dafin.
Se toarnă pe deasupra vinul de Porto. Puiul se coace acoperit la cuptor (175 °C) timp de circa 25 de minute. Apoi se întoarce pe cealaltă parte şi se mai coace încă 20 de minute neacoperit.
Se amestecă cu coaja şi cu zeama de lămâie şi se mai rumeneşte încă 15 minute.
Pui cu lamaie si smochine
Pofta buna!