Pui cu mere si cidru
PrinteazaPui cu mere si cidru
- 1 pui de casă
- 4 vârfuri de cuţit de piper Cayenne
- 1 kg de mere (granny smith sau golden)
- 1 lingură mare cu untură de gâscă (sau de raţă)
- 1 linguriţă de scorţişoară
- 50 cl de cidru
- 1 cub de concentrat de pasăre, degresat
- 25 cl de smântână degresată (sau smântână de soia)
- sare
- piper
Mod de preparare:
Incălziţi cuptorul la 200° (treapta 6/7). Puneţi puiul într-un vas termorezistent. Adăugaţi sare şi piper. Presăraţi-l cu puţin piper Cayenne pe la încheieturi. Puneţi-l la cuptor şi lăsaţi-l timp de 1 oră şi jumătate. Curăţaţi merele de coajă, tăiaţi-le în patru şi scoateţi sâmburii. Tăiaţi din nou sferturile în două, pe lăţime.
Intr-o tigaie mare, topiţi untura de gâscă şi căliţi în ea bucăţile de mere, amestecând cu o spatulă. Presăraţi cu scorţişoară. Săraţi. Merele sunt gata când devin aurii şi moi. Aveţi grijă să nu se sfărâme. Daţi deoparte.
La jumătatea timpului de gătit pentru pui, stropiţi cu cidru. Păstraţi un pahar pentru sos. Inmuiaţi, într-o crăticioară, cubul de concentrat de pasăre într-un pahar de cidru. Puneţi deoparte.
Când puiul este gata, tăiaţi-l în vasul în care s-a făcut pentru a putea păstra tot lichidul pe care l-a lăsat. Recuperaţi tot acest lichid şi turnaţi-l în vasul cu concentratul de pasăre. Lăsaţi să scadă dacă este necesar. Incorporaţi smântână şi încălziţi la foc mic. Potriviţi de condimente şi turnaţi totul într-o sosieră trecută, în prealabil, prin apă fierbinte. Reîncălziţi merele şi serviţi totul cald.
* în cazul în care folosiţi smântână de soia, încălziţi sosul înainte de o încorpora, deoarece aceasta nu se pretează la fierbere.
Poftă bună!