Pui cu rosii (varianta)
PrinteazaPui cu rosii
- 2 pui
- 1 kg roşii
- 2 linguri unt sau untură
- 1 ceapă
- 1 pahar apă
- zahăr după gust
- 1, 1/2 lingură făină
- sare
- piper (boabe)
Mod de preparare:
Curăţăm puii şi îi tăiem de la încheieturi. Spălăm puţin carnea, presărăm uşor cu sare şi lăsăm bucăţile să stea 10 minute. Spălăm din nou, scurgem apa, apoi ştergem bucăţile cu un şervet.
Facem un rîntaş din puţină grăsime şi făină, în care prăjim şi ceapa tăiată mărunt. Stingem cu puţină apă.
Acoperim cu un capac. Cînd ceapa este gata, o trecem prin sită. Turnăm sosul într-o cratiţă, adăugind apă şi îl lăsăm să fiarbă.
Prăjim bucăţile de pui în grăsime încinsă, întorcîndu-le pe toate părţile pînă se rumenesc frumos. Apoi le punem în sosul de ceapă. Dacă este prea scăzut, mai adăugăm apă, ca să se moaie puiul.
Luăm 2/3 din roşii, le spălăm, le rupem în două, le sărăm şi le punem la fiert. Cînd s-au muiat, le trecem prin sită sau prin strecurătoare şi le turnăm peste pui, lăsînd să fiarbă descoperit.
Roşiile lăsate de o parte le spălăm, le tăiem feliuţe şi le prăjim. Cînd zeama roşiilor a scăzut, le trecem prin sită şi le turnăm în cratiţa cu pui.
Lăsăm să mai dea un clocot, presărăm foarte puţin zahăr, potrivim sarea şi punem cîteva boabe de piper. înainte de a servi la masă, punem o bucăţică de unt proaspăt, vînturăm cu lingura fără a mai pune cratiţa la foc, ca să-şi păstreze untul gustul de proaspăt.
Servim pe o farfurie fierbinte.
Iarna, preparăm mîncarea cu 4 linguri de bulion de roşii prăjit în grăsime şi pus peste pui.
Pofta buna!