Pui la cuptor cu cartofi dulci
PrinteazaPui la cuptor cu cartofi dulci din: pui, ceapa rosie, ardei, cartofi dulci, fasole neagra, lapte de cocos, orez, lipii, usturoi, ardei iute, coriandru, cimbru, lime, nucsoara, ienibahar.
Ingrediente:
- 1 pui întreg de 1,5kg
- 2 cepe roşii, tăiate în jumătăţi, apoi în sferturi, lăsând rădăcina intactă
- 2 ardei roşii, curăţaţi de seminţe şi tocaţi în cuburi
- 4 cartofi dulci, decojiţi şi tăiaţi în cuburi
- 1 conservă de 400g de fasole neagră, scursă şi clătită
- 1 conservă de 400ml lapte de cocos
- orez fiert şi lipii, pentru servit
Ingrediente pasta:
- 1 ceapă roşie, tocată în bucăţi mari
- 5 căţei de usturoi, decojiţi
- 1 ardei iute roşu, curăţat de seminţe
- 3 ardei iuţi verzi, curăţaţi de seminţe
- 1 legătură de coriandru, tulpinile tocate grosier, iar frunzele păstrate întregi, pentru servit
- 1 legătură mare de cimbru, frunzele culese
- coaja rasă şi zeama de la 2 limes (păstrează jumătăţile din care ai stors zeama pentru pui)
- 1 lingură de miere
- 2 linguri ulei de măsline sau rapiţă, plus puţin extra pentru stropit puiul
- 1/2 nucsoara, rasă
- 1 linguriţa de ienibahar măcinat
Mod de preparare:
Intâi prepară pasta. Pune toate ingredientele în robotul de bucătărie, adaugă un praf generos de sare şi mixează-le, adăugând putină apă, dacă amestecul nu pare să aibă consistenta potrivită.
Leagă picioarele păsării, dacă vrei şi pune-o într-o tavă mare. Toarnă pasta şi freacă puiul cu ea pe exterior şi în interior.
Umple cavitatea puiului cu jumătăţile de lime stoarse şi acoperă tava cu folie de aluminiu.
Ţine-o la frigider până la 48 de ore sau minimum 2 ore.
Incinge cuptorul la 200°C. Găteşte puiul 45 de minute.
Scoate puiul din cuptor, îndepărtează folia de aluminiu şi transferă cu grijă carnea pe o farfurie, turnând în tavă zeama strânsă în cavitate.
Pune ceapa, ardeii şi cartofii dulci în tavă şi asezonează-i bine, apoi tăvăleşte-i pentru a se acoperi de pasta rămasă în tavă.
Pune puiul peste legume şi stropeşte-l cu puţin ulei.
Micşorează temperatura din cuptor la 180°C şi introdu din nou tava pe raftul din mijloc, neacoperită de această dată.
Las-o 45 de minute sau până când legumele se inmoaie, iar puiul se pătrunde. In cazul în care ai un termometru pentru carne, verifică dacă temperatura a ajuns la 75°C.
Scoate puiul cu grijă din tavă, aşază-l pe o farfurie şi înfăşoară-l în folie de aluminiu, apoi lasă-l să se odihnească.
Pune tava pe aragaz, la foc mediu. Adaugă în ea fasolea şi laptele de cocos, răzuind fundul tăvii pentru a desprinde resturile crocante prinse acolo.
Fierbe sosul până când se îngroaşă puţin, apoi asezonează-l după gust. Dacă arată uleios, îndepărtează grăsimea de la suprafaţă cu ajutorul unei linguri.
Pune puiul la loc în tavă şi presară pe el frunzele de coriandru, înainte de a aşeza tava pe masă. Serveşte-l cu orez şi lipii.
Pui la cuptor cu cartofi dulci
Pofta buna!