Pui la grătar cu cartofi noi, sparanghel la cuptor si iaurt cu ierburi aromate

Printeaza

O reteta de Pui la grătar cu cartofi noi, sparanghel la cuptor si iaurt cu ierburi aromate din: maghiran, zeama de lamaie, pui, sare de mare, piper negru, lamai, cartofi, unt, sparanghel, iaurt si ierburi aromate proaspete. Este o mâncare delicioasă de vară, în genul celor servite într-un local italienesc, şi uşor de preparat acasă. Delicioasa!

Ingrediente:Pui la grătar cu cartofi noi, sparanghel la cuptor si iaurt cu ierburi aromate

  • frunzele de la o legătură mică de maghiran sau oregano proaspăt sau o lingură de oregano uscat
  • zeama de la o lămâie ulei de măsline
  • un pui mic (circa 1,5 kg), preferabil de curte
  • sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
  • 2 lămâi
  • 800 g cartofi noi
  • un cubuleţ de unt
  • 2 legături de sparanghel, curăţat
  • 350 ml iaurt simplu sau grecesc
  • o mână de ierburi aromate proaspete (pătrunjel, mentă, hasmaţuchi, tarhon sau în amestec) — doar frunzele

 

Mod de preparare:

Faceţi câteva crestături de circa 1 cm adâncime în picioarele puiului, pentru ca marinata să pătrundă în carne şi pulpele să fie gata în acelaşi timp cu pieptul.

Amestecaţi frunzele de maghiran sau oregano, zeama de la o lămâie, puţin ulei de măsline şi ungeţi tot puiul cu acest amestec. Lăsaţi-l la marinat o jumătate de oră, pe masă, sau două ore în frigider, dacă aveţi timp. Nu-l lăsaţi să stea peste noapte, fiindcă zeama de lămâie va acţiona prea intens asupra cărnii.

Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). Incălziţi o tigaie cu grătar, condimentaţi generos puiul şi aşezaţi-l pe grătar, cu pielea în jos. Când a devenit auriu şi începe să se rumenească (după circa 4 minute), întoarceţi-l, adăugaţi o lămâie întreagă, apoi introduceţi tigaia în cuptorul încins.

In timp ce se coace puiul, răzuiţi cartofii de coajă şi puneţi-i într-o cratiţă cu apă rece şi sărată; aduceţi la fierbere şi lăsaţi cartofii să fiarbă la foc mic. Scurgeţi-i într-o sită şi puneţi-i înapoi în cratiţă, împreună cu untul, puţină zeamă de lămâie, un praf de sare şi de piper. Acoperiţi vasul, lăsând cartofii să stea la cald.

După 45-55 de minute, puiul ar trebui să fie rumen, cu carnea fragedă. Incercaţi să desprindeţi nişte carne de pe pulpă — dacă iese uşor, puiul e gata, altfel ar trebui să mai stea în cuptor vreo 10 minute. Când e gata, puneţi deoparte lămâia din vas, scoateţi puiul pe un palou şi lăsaţi-l să stea 5 minute într-un loc cald.

Scurgeţi excesul de grăsime din tigaia cu grătar şi puneţi în ea sparanghelul, într-un singur strat. Frigeţi-I 3-4 minute, până când se înmoaie. Apoi asezonaţi-l cu puţin ulei de măsline, sare, piper şi zeamă de lămâie. Mie îmi place să aşez firele de sparanghel în stivă, pe un platou mare, alături de cartofi şi de puiul frumos rumenit.

Tăiaţi lămâia coaptă în două, stoarceţi zeama în iaurt, condimentaţi cu sare şi piper şi serviţi într-un bol, împreună cu puiul. Presăraţi din belşug cu ierburile parfumate.

Pui la grătar cu cartofi noi, sparanghel la cuptor si iaurt cu ierburi aromate

Pui la grătar cu cartofi noi, sparanghel la cuptor si iaurt cu ierburi aromate

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.