Pui la ceaun cu usturoi
PrinteazaPui la ceaun cu usturoi din: pui, ulei, usturoi, sare, cimbru, malai.
- 1 pui mare (de fermă sau de curte)
- 1 ceaşcă mare cu ulei
- 6-8 căţei de usturoi
- sare
- cimbru (sau rozmarin, salvie, mărar)
- 1 lingură cu mălai
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul de fulgi şi tuleie, treceţi-l prin flacără pentru a-l curăţa de puf, frecaţi cu mălai pe toată suprafaţa.
înlăturaţi ghearele şi gâtul, despicaţi pe jumătatea pieptului, goliţi.
Spălaţi cu multă apă scoateţi plămânii (intestinele, plămânii şi ghearele se aruncă) şi spălaţi iar. Lăsaţi să se scurgă în sită.
Puneţi uleiul într-un ceaun, lăsaţi să se încălzească bine, puneţi carnea să se frigă. Puteţi porţiona puiul înainte de a-l pune în ulei, dar, de regulă, puiul se face întreg. Puneţi 1 ceaşcă mare de apă peste carnea rumenită, puneţi ficatul, pipota, inima, acoperiţi ceaunul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic.
Intoarceţi carnea pe toate părţile, înţepaţi cu furculiţa, pentru a lăsa să iasă surplusul de apă. După 1 oră stingeţi focul, condimentaţi cu cimbru.
Faceţi o mămăligă din: apă (sau zer, lapte nefiert, jintiţă), sare şi 300 g mălai. Fierbeţi mămăliga 20-30 min la foc mic, stingeţi focul şi luaţi cu lingura porţii mari de mămăligă.
Serviţi puiul porţionat, acoperit cu mujdei de usturoi, lângă mămăligă caldă. Este bun vinul alb.
Pofta buna!