Pui la cuptor cu garnitura
PrinteazaPui la cuptor cu garnitura din: pui, sare de mare, piper, lamai, cartofi, suc de lamaie, ulei de masline extravirgin, usturoi, ardei iute, oregano, patrunjel.
- 1 pui (cca 1,5 kg)
- sare de mare și piper
- 2 lămâi
garnitură:
- 1 kg cartofi noi
- sucul de la 1 lămâie
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi tocați
- 1 ardei iute uscat
- 1 lingură oregano
- 1 legătură pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 195 ºC. Se spală puiul și se curăță de eventualele grăsimi și piei care atârnă. Se șterge bine pe dinăuntru și pe din-afară cu prosoape de hârtie.
Se sărează și se piperează puiul pe dinăuntru și pe dinafară. Se rulează lămâile pe masă și se presează bine, apoi se înțeapă cu scobitoarea în mai multe locuri. Se așază în burta puiului; se închide burta cu ață, dar nu foarte strâns, ca să nu plesnească puiul la copt. Se leagă aripile și copanele, ca să-și păstreze forma.
Se așază puiul pe o tavă, cu burta în jos și se dă la cuptor. După 30 min. se întoarce cu grijă, ca să nu crape pielea. Se mai coace 30–35 min.
Se mărește temperatura din cuptor la 220 ºC și se lasă să se mai rumenească puiul cca 20 min. Între timp se prepară cartofii: se decojesc frecând ușor pielea, se taie bucăți și se amestecă într-o tavă adâncă cu suc de lămâie, ulei, usturoi, ardei, oregano și sare. Se toarnă 200 ml apă caldă și se așază tava în partea de jos a cuptorului.
După 40 min., când se rumenesc, se adaugă pătrunjel și se amestecă. Se mai dau la cuptor 5 min. Se servește puiul cu cartofi și pătrunjel.
Pui la cuptor cu garnitura
Pofta buna!