Pui la cuptor, cu sos mediteranean
PrinteazaPui la cuptor, cu sos mediteranean din: pui, sare, piper, boia, ierburi de provence, usturoi, lamaie, portocala, cimbru verde, vin, rosii, busuioc, capere, ulei de masline, usturoi, sare, piper.
- 1 pui de circa 1 kg
- sare
- piper
- boia
- ierburi de Provence
- 3-4 catei de usturoi
- 1/2 lamaie
- 1/2 portocala
- cateva fire de cimbru verde
- 1 pahar vin alb
pentru sos:
- 2 rosii
- 2-3 crengute busuioc proaspat
- 1 lingura capere conservate in otet
- 3 linguri ulei de masline
- 1 catel de usturoi
- sare
- piper
Mod de preparare:
Pentru sos, opăreşti roşiile, le decojeşti şi le mărunţeşti. Pui în blender roşiile şi restul ingredientelor şi le mixezi. Condimentezi după gust şi păstrezi sosul în frigider. Amesteci într-un castronel 3 linguri de ierburi de Provence, 1 lingură boia, 1 lingură rasă de sare şi 1 linguriţă de piper. Cu acest amestec, freci puiul curăţat, spălat şi uscat, atât la exterior, cât şi în interior.
In interiorul puiului, introduci câte 2 felii de lămâie, 2 felii de portocală, câteva fire de cimbru verde sau uscat şi câţiva căţei de usturoi necurăţaţi. Legi pulpele între ele, ca să nu iasă umplutura. Aşezi puiul într-o tavă, cu ingredientele rămase, îl stropeşti cu ulei şi adaugi vinul şi puţină apă.
Acoperi vasul cu folie de aluminiu şi introduci puiul în cuptor, la foc mic, pentru 50 de minute. Scoţi vasul din cuptor, îndepărtezi folia şi continui coacerea la foc mediu, pentru 10 minute, pentru ca puiul să se rumenească frumos. Stingi focul şi păstrezi vasul la cald, acoperit.
Aduci la masă puiul pe un platou, alături de garnitura preferată şi de bolul cu sos mediteranean.
Pui la cuptor, cu sos mediteranean
Pofta buna!