Pui piri-piri la gratar
PrinteazaPui piri-piri la gratar din: pui, ardei iute, usturoi, boia de ardei dulce, otet din vin rosu, patrunjel, ulei de masline, sferturi de lamaie, sos tabasco.
- 1 pui (circa 1,5 kg)
- 4 ardei rosii iuti
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- 2 lingurite boia de ardei dulce
- 2 linguri de otet din vin rosu
- 2 linguri patrunjel tocat
- 2 linguri ulei de masline
- sferturi de lamaie si sos tabasco, pentru servit
Mod de preparare:
Pentru a pregăti pulul, întoarce-l în aşa fel încât şira spinării să fie înspre tine.
Folosind o foarfecă de bucătărie sau una specială pentru păsări, taie oasele de fiecare parte a şirei spinării şi arunc-o.
Intoarce puiul pe partea cealaltă şi apasă ferm pieptul, pentru a aplatiza pasărea. Fă câteva tăieturi în dreptul fiecărei pulpe.
Pune ardeii iuţi şi usturoiul într-un robot de bucătărie, alături de un vârf de sare, sau foloseşte un mojar cu pistil.
Pasează ingredientele, apoi adaugă boiaua de ardei, oţetul, pătrunjelul şl uleiul de măsline.
Amestecă totul bine, apoi unge puiul cu această marlnadă.
Lasă-l cel puţin 1 oră sau peste noapte, dacă e posibil. In acest stadiu poate fi şi congelat. Aprinde grătarul.
Când flăcările s-au domolit, pune puiul în centrul grătarului, cu pieptul în jos, şi lasă-l 15-20 de minute, să se rumenească bine.
Intoarce-l şi mai lasă-l pe grătar 5-15 minute, pentru a se pătrunde bine.
Verifică dacă zeama pe care o lasă este complet transparentă, întrucât intensitatea grătarului poate varia.
Dacă găteşti puiul în cuptor, nu pe grătar, încinge-l la 200°C şi găteşte puiul pe o tavă de copt timp de 35-40 de minute.
Pentru a rumeni bine pielea, ţine-l la grill încă 5-10 minute. Serveşte-l cu sferturi de lămâie şi sos Tabasco, dacă îţi place iute.
Pui piri-piri la gratar
Pofta buna!
Foarte bine arata puiul asta