Pui cu sos de unt
PrinteazaPui cu sos de unt din: ulei de masline, sunca afumata, ceapa, unt, pui, usturoi, ciuperci, brandy, vin rosu, cimbru, dafin, faina, patrunjel.
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 200 g şuncă afumată, tăiată mărunt
- 400 g ceapă, decojită
- 30 g unt
- 6-8 bucăţi de pui sau 1 pui tăiat
- 2 căţei de usturoi curăţat
- 250 g ciuperci mici tăiate în jumătate
- 4 linguri cu brandy
- 750 ml vin roşu
- câteva crenguţe de cimbru
- 2 frunze de dafin
Ingrediente pentru sos:
- 60 g unt moale
- 2 linguri rase cu făină
- sare şi piper negru măcinat
- pătrunjel tocat, pentru ornat
Mod de preparare:
Setează cuptorul la 180°C. Incălzeşte uleiul într-o tigaie mare, adaugă şunca şi prăjeşte-o până când se rumeneşte.
Scoate-o pe o hârtie absorbantă.
Adaugă în tigaie cepele şi prăjeşte-le 5-8 minute, până devin aurii. Scoate-le şi lasă-le deoparte.
Pune untul în tigaie şi încălzeşte până începe să fiarbă. Pune bucăţile de pui, cu pielea în jos şi prăjeşte-le până devin maronii, pe ambele feţe.
Scoate carnea din tigaie şi transfer-o într-o cratiţă termorezistentă.
Pune usturoiul şi ciupercile în tigaie şi prăjeşte-le câteva minute, apoi adaugă coniacul şi amestecă bine.
Fierbe până când coniacul aproape s-a evaporat. Toarnă vinul roşu şi adu la fierbere.
Presară şunca şi ceapa peste pui, în cratiţă. Adaugi cimbrul şi frunzele de dafin, apoi toarnă amestecul de vin.
Acoperă cratiţa şi coace în cuptor timp de 1 1/4-1 1/2 ore. Scoate carnea din cratiţă.
Pentru sos, amestecă untul cu făina şi toarnă amestecul treptat în sosul din cratiţă, până se încorporează total.
Asezonează. Adaugă carnea. Decorează cu pătrunjel.
Pui cu sos de unt
Pofta buna!