Pui spatchcock
PrinteazaOriginea cuvântului spatchcock nu este foarte clară, dar se consideră că este o prescurtare a expresiei irlandeze dispatch cock, care se referă la o mâncare gătită foarte repede.
Se foloseşte in general un pui, care trebuie curăţat de piele, despicat şi prăjit foarte repede. Cuvântul spatchcock are şi alte sensuri, denumind puii de găină de până în şase săptămâni sau păsările sălbatice din regiunea Cornwall.
Astăzi, cuvântul spatchcock se foloseşte pentru a descrie o anumită metodă de preparare a cărnii de pui sau de pasăre sălbatică: pasărea se taie de-a lungul şirei spinării, de fiecare parte, apoi se deschide ca o carte.
Pe lângă faptul că în acest fel pasărea se prăjeşte mai repede decât dacă ar fi fost lăsată nedespicată, pieptul rămâne suculent la prăjit.
Se pot prepara astfel şi alte păsări de mici dimensiuni, precum porumbelul sau prepeliţa.