Pui umplut cu costita
PrinteazaPui umplut cu costita din: pui, ceapa, carne tocata, ficat de pui, patrunjel, unt, paine, costita afumata, arpagic, cartofi, vin, piper, nucsoara, sare.
- 1 pui mai mărişor
- 2 cepe tocate fidelută
- circa 75 g carne tocată ca pentru cârnaţi (trei linguri pline, cu vârf)
- ficatul puiului tocat mărunt
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 2 linguri unt (untură sau ulei)
- 2 linguri miez fărâmiţat de pâine mai veche
- 2 linguri costiţă afumată, tocată mărunt
- 10-15 bucăţi de arpagic mai mare
- circa 1/2 kg cartofi curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe mici
- 1 pahar de vin
- piper boabe zdrobite în piuliţă
- nucşoară rasă
- sare
Mod de preparare:
Puiul se curată şi se spală, fără a fi tăiat pe piept (urmează să fie umplut).
Separat se pregăteşte amestecul pentru umplere: se amestecă ceapa tocată şi puţin rumenită în prealabil, carnea tocată ca pentru cârnaţi, ficăţelul tocat, pătrunjelul, pâinea fărâmiţată, nucşoarâ, piper şi sare. Se amestecă bine pentru a omogeniza umplutura.
Se umple puiul, având grijă ca pasta să nu iasă afară; în final, puiul se leagă sau, dacă este cazul, poate fi cusut în zonele deschise, de la piept şi de la coadă.
Se ia o tavă de mărimea puiului, preferabil din ceramică sau din sticlă termorezistentă şi în ea se pun o lingură de unt (ulei), costiţa afumată tăiată mărunt şi arpagicul curăţat, peste care se aşazâ puiul umplut. Peste el se toarnă vinul şi eventual câteva linguri de supă de pasăre.
Tava se pune la cuptor, la foc domol. Când puiul devine auriu, în tavă se pun şi cartofii cubuleţe. Se fine în continuare la cuptor, până ce se fac şi cartofii.
Se serveşte la masă în tava în care a fost pregătit puiul.
Pofta buna!