Pulpa de caprioara marinata cu garnitura de varza rosie

Printeaza

Pulpa de caprioara marinata cu garnitura de varza rosie – un preparat rafinat, perfect pentru mesele de sărbătoare sau pentru o cină specială.

Marinarea cărnii adaugă o aromă profundă și intensă, iar combinarea ei cu o garnitură de varză roșie adaugă un contrast perfect de texturi și gusturi.

Această rețetă este ideală pentru iubitorii de carne de vânat și pentru cei care vor să experimenteze un preparat sofisticat și delicios.

Ingrediente

Pentru marinadă:

  • Pulpa de căprioară – 1,5 kg
  • Vin roșu – 250 ml
  • Ulei de măsline – 3 linguri
  • Oțet balsamic – 2 linguri
  • Usturoi – 4 căței, tocați mărunt
  • Rosemarin – 1 ramură
  • Timbru – 1 ramură
  • Boabe de piper negru – 1 linguriță
  • Sare – 1 linguriță
  • Zahăr – 1 linguriță (pentru un gust echilibrat)
  • Lămâie – 1 (pentru zeamă și coajă rasă)
  • Ceapă – 1, tăiată mărunt

Pentru garnitura de varză roșie:

  • Varză roșie – 1 mică, tăiată fin
  • Măr – 1, ras
  • Ulei de măsline – 2 linguri
  • Oțet de mere – 2 linguri
  • Zahăr brun – 1 linguriță
  • Sare și piper – după gust
  • Chimen – 1/2 linguriță (opțional)

Mod de Preparare

1. Pregătirea marinării căprioarei:

Într-un bol mare, amestecă vinul roșu, uleiul de măsline, oțetul balsamic, usturoiul tocat, rozmarinul și timbrul. Adaugă boabele de piper, sare, zahăr și zeama de lămâie.

Pune pulpa de căprioară într-un recipient adânc și toarnă marinada peste ea. Acoperă recipientul și lasă carnea să se marineze la frigider timp de 12 ore sau, ideal, 24 de ore. Astfel, carnea va absorbi toate aromele.

2. Gătirea căprioarei:

După ce pulpa de căprioară s-a marinat, scoate-o din marinadă și las-o să ajungă la temperatura camerei.

Încinge cuptorul la 180°C (350°F). Într-o tigaie mare, încinge puțin ulei de măsline și rumenește pulpa de căprioară pe toate laturile pentru 5-7 minute, pentru a sigila sucurile.

Pune pulpa într-o tavă de copt și adaugă marinada rămasă în tigaie. Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace pulpa la cuptor timp de 1,5-2 ore, până când carnea devine fragedă și se desprinde ușor de pe os. Poți verifica din când în când și, dacă este necesar, mai adaugă puțină apă pentru a menține umiditatea.

3. Prepararea garniturii de varză roșie:

Într-o tigaie mare, adaugă uleiul de măsline și călește ceapa tăiată mărunt până devine moale și ușor caramelizată.

Adaugă varza roșie tăiată și amestecă bine. Călește legumele pentru 5-7 minute, până se înmoaie puțin.

Adaugă mărul ras, oțetul de mere, zahărul brun, sare, piper și chimenul (dacă folosești). Amestecă bine și lasă totul să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute, până când varza este fragedă și toate aromele s-au combinat.

4. Finalizarea preparatului:

După ce pulpa de căprioară este gătită, scoate-o din cuptor și las-o să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o tăia.

Servește pulpa de căprioară alături de garnitura de varză roșie. Poți adăuga și câteva ierburi proaspete pentru decor și un strop de sos din tava de coacere pentru un plus de savoare.

Valori Nutriționale (per porție)

  • Calorii: 350-400 kcal
  • Proteine: 30 g
  • Carbohidrați: 20 g
  • Grăsimi: 20 g
  • Fibre: 6 g
  • Sare: 1 g

Această rețetă este ideală pentru mesele de sărbătoare sau pentru o cină specială alături de familie și prieteni.

 

Pulpa de caprioara marinata cu garnitura de varza rosie – varianta

Ingrediente:

  • 1 pulpă de căprioară
  • 1/2 l vin
  • 100 g zarzavat
  • 1 foaie dafin
  • piper boabe
  • sare
  • 200 g slănină afumată
  • 1,250 kg varză roşie
  • 3 mere
  • 1 kg bureţi
  • 12-14 cartofi
  • 150 g grăsime
  • 2 linguri smantană
  • 1 legătură verdeaţă

 

Mod de preparare:

parează şi împănează pulpa cu 100 g slănină. Se pune într-un vas cu zarzavatul tăiat, 1 ceapă tocată, dafin, piper, vin şi se lasă la macerat 24 ore, întorcîndu-se mai des între timp se prepară garniturile.

Varza roşie se taie obişnuit se dă sare, după o oră se spală, se stoarce, se pune într-un vas cu capac cu 100 g slănină şi ceapa sotată şi merele tăiate julien.

dă piper, zahăr, ulei, 1/4 1 supă şi se fierb înăbuşite (sub capac) pînă ce a scăzut. Bureţii spălaţi, tăiaţi, se sotează cu ceapă tocată apoi se pun verdeaţă tocată, sare, piper şi smîntînă.

Pulpa se frige înăbuşit cu puţină grăsime, sare, piper, zarzavatul din marinată, dafin şi puţină zeamă de la marinată. Pe parcurs se stropeşte cu zeamă de la marinată.

Cînd este gata se taie şi se aşază pe platou cu garniturile respective (varza roşie şi bureţii).

Sosul se face în tava în care a fost friptă pulpa şi se mai pune puţină făină, supă şi restul de vin. Se strecoară şi se serveşte la sosieră şi se pune puţin pe friptură.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.