Pulpa de berbec la tava cu usturoi
PrinteazaPulpa de berbec la tava cu usturoi din: pulpa de berbec, usturoi, slanina, ulei, piper, dafin, sare.
- 2 kg pulpă berbec
- 10-12 căţei de usturoi
- 50-100 g slănină
- 2 linguri ulei
- piper boabe
- foi de dafin
- sare
Mod de preparare:
Pulpa de berbec (jigou) se marinează sau se opăreşte înainte în apă clocotită, cel pufin 20 de minute. Se curătă de pielife şi de grăsime. Se împănează pulpa cu usturoiul şi cu slănina tăiată în fâşii înguste. Se pune la tavă cu ulei, apă, 10-20 boabe de piper sparte uşor în piulită sau cu ciocanul şi câteva frunze de dafin.
Se fine apoi tava la aer cam o jumătate de oră şi apoi se pune la cuptor la foc mai mare. După ce prinde putină crustă, se reduce focul şi din când în când se unge carnea cu sosul din tavă. Pe parcurs, se completează sosul cu apă caldă, sau mai bine (şi recomandat de gurmanzi) cu vin roşu (chiar mai acrişor).
Pulpa se serveşte caldă, cu garnitură de orez fiert, fasole boabe, fasole bătută sau varză călită.
Sosul se degresează, se amestecă cu puţină supă sau/şi vin, se mai dă în câteva clocote şi se serveşte separat, peste garnitură şi friptură.
Pofta buna!