Raci cu mujdei
PrinteazaRaci cu mujdei din: raci, morcov, patrunjel, ceapa, usturoi, sare, piper boabe, patrunjel.
- 30 raci
- 1 morcov mare
- 1 pătrunjel potrivit
- 1 ceapă mare
- 2-3 cătei de usturoi
- sare
- piper boabe
- pătrunjel
- 4 căpăpatani de usturoi pentru mujdei
Mod de preparare:
Punem la fiert 1 1lapă cu zarzavat, sare (mai multă de cît de obicei) şi boabe de piper. Lăsăm să fiarbă o oră.
In acest timp alegem racii vii, îi spălăm de mîl în mai multe ape, pe fiecare în parte, cu mîna sau cu o periuţă mică. Scoatem aripioara din miiloc a cozii împreună cu intestinul gros, spălăm din nou în cîteva ape şi punem racii în zeama de zarzavat clocotită.
Racii trebuie să fie acoperiţi de un deget cu apă. Dacă nu ajunge apa de la zarzavat, adăugăm apă clocotită dintr-un vas pregătit alături.
Se fierb 15 minute, pînă cînd apare o crăpătură între gîtul şi carapacea racilor. Atunci tragem cratiţa la colţul aragazului şi lăsăm ca racii să stea acoperiţi 10 minute în zeama lor. Ii servim calzi, presăraţi cu foi de pătrunjel, într-un castron cu cîteva linguri de zeamă, sau reci.
Curăţăm usturoiul, punem sare şi îl pisăm într-o piuliţă de lemn, pînă se face ca o pastă. Scoatem într-o sosieră şi adăugăm zeamă de raci, astfel încît mujdeiul să fie ca o smîntînă subţire. Se servesc fierbinţi.
Pofta buna!