Raci cu sos

Printeaza

Raci cu sos – Intr-o oală în care apa clocoteşte, pui racii vii şi îi fierbi până capătă culoarea roşie. Atenţie! De la raci nu con­sumi decât carnea din cleşti şi torace.

Cât sunt calzi, spargi crusta cleştilor şi a toracelui şi scoţi bucăţelele de carne. Racii au o carne de culoare alb-roz, foarte, foarte gustoasă.

Faci un sos din puţin ulei, câţiva căţei de usturoi, 1-2 linguri de bulion, sare, piper, busuioc şi cimbru, pe care îl fierbi separat. Când sosul este gata îl torni peste carnea de rac.

De asemenea, carnea de rac o mai poţi con­suma ca atare, cu mujdei de usturoi şi cu mămăliguţă.

Raci cu sos

Cu un sos aromat și bine condimentat, racii devin un fel de mâncare care va impresiona cu siguranță oaspeții.

Ingrediente:

  • 1 kg raci proaspeți
  • 4 linguri unt
  • 4 căței de usturoi, tocați fin
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 1 pahar de vin alb sec
  • 2 linguri sos de roșii
  • 1 lingură sos Worcestershire
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Câteva crenguțe de pătrunjel proaspăt, tocat
  • Sare și piper, după gust
  • Chili sau ardei iute (opțional, pentru un plus de picant)

Mod de preparare:

Prepararea Racilor: Clătește bine racii sub apă rece pentru a îndepărta impuritățile. Asigură-te că sunt proaspeți și vii înainte de a-i găti.

Fierberea Racilor: Într-o oală mare, adaugă apă sărată și adu la fierbere. Adaugă racii și lasă-i să fiarbă timp de 5-7 minute, până când devin roșii.

Scoate-i și lasă-i să se răcească puțin, apoi curăță-i de carapace, lăsând carnea intactă.

Prepararea Sosului: Într-o tigaie mare, topește untul la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul, gătind până devin translucide.

Adaugă vinul alb și lasă-l să fiarbă timp de 3-4 minute pentru a se evapora alcoolul.

Incorporează sosul de roșii, sosul Worcestershire, sucul de lămâie, sare, piper și chili (dacă folosești). Lasă sosul să fiarbă timp de 5-10 minute, amestecând din când în când.

Finalizarea Preparatului: Adaugă carnea de raci în sosul fierbinte și amestecă delicat pentru a acoperi fiecare bucată. Gătește timp de 2-3 minute, doar pentru a încălzi carnea.

Oprește focul și adaugă pătrunjelul proaspăt tocat pentru un plus de prospețime.

Servirea: Servește racii cu sos calzi, acompaniați de pâine proaspătă sau crutoane pentru a absorbi sosul delicios. Poți adăuga și felii de lămâie pentru decor.

Un Chardonnay sau un Sauvignon Blanc se potrivește perfect cu racii și sosul lor aromat. O apă minerală cu lămâie este o alegere refrescantă care completează acest fel de mâncare.

Valori Nutriționale (per porție, estimativ):

  • Calorii: 250-300 kcal
  • Proteine: 20 g
  • Grăsimi: 15 g
  • Carbohidrați: 5 g

 

 

 

Poftă bună!

 

 

 

 

1 comentariu

  1. Ador racii. Chiar maine ma duc sa cumpar.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.