Radicchio
PrinteazaRadicchio
Radicchio a fost numele verzei roşii italiene – o legumă cu frunze, ce are un gust uşor amar. Forma căpăţânii variază în funcţie de soi – unele căpâţâni seamănă cu lăptuca şi au frunzele răsfirate (radicchio di Verona), altele seamănă cu andivele şi sunt compacte (radicchio di Treviso).
Incă din Antichitate, radicchio este un ingredient al bucătăriei mediteraneene. Soiurile moderne au început să fie cultivate spre sfârşitul secolului XIX, de către acelaşi agronom belgian care a obţinut şi soiul alb de cicoare, crescută în întuneric. Nefiind expusă la lumină, radicchio are frunze cu un conţinut foarte scăzut de clorofilă, în care rămâne un pigm’ent roşu accentuat.
Soiul târziu de radicchio di Treviso are frunze de culoare roşie închisă, nervuri albe pronunţate şi un gust mai amar. Cele dtruă soiuri de radicchio, di Treviso şi variegato di Castelfranco, sunt printre cele mai cunoscute în Italia.
Radicchio este tipic pentru bucătăria din împrejurimile Veneţiei, fiind însă răspândit şi în Europa şi în America de INord. Este folosit crud, în salate, adăugat la risotto sau servit ca garnitură la peşte sau pui.