Rape al ajillo (Peste unditar cu usturoi)
PrinteazaNumele acestei reţete spaniole se traduce pur şi simplu „peşte-undiţar cu usturoi”. Pentru prepararea ei se foloseşte peştele-undiţar, numit în limba engleză şi „peştele-calugar”. Modul tradiţional de a prepara acest fel de mâncare este următorul: cumpăraţi o bucată mare de coadă de peşte-undiţar şi prăjiţi-o întreagă la cuptor, într-o tavă mare. De-a curmezişul peştelui se fac nişte crestături, în care se introduc căţei de usturoi întregi. Peştele se asezonează cu suc de lămâie şi ierburi aromatice, se stropeşte cu ulei de măsline şi apoi se dă la cuptor pentru cel mult 20 minute.
La sfârşit, peştele trebuie să fie puţin rumenit pe deasupra, iar usturoiul sa fie moale. Dacă doriţi, puneţi în tavă o căpăţânâ întreagă de usturoi, tăiat în bucăţi. In unele reţete se spune că peştele trebuie stropit cu oţet de vin alb în trnip ce se coace, pentru a nu se usca.
Carnea de peşte-undiţar este destul de tare, dar este atât de savuroasă încât pe vr emuri vânzătorii de peste numeau această specie „homarul săracului”. In ultimii 20-30 de ani, peştele-undiţar este tot mai căutat în ţările vorbitoare de limbă engleză, ceea ce a dus la o creştere corespunzătoare a preţului.
Rape al ajillo
Pofta buna!