Rata afumata
PrinteazaAceasta este o specialitate culinară specifică provinciei Sichuan. Ceaiul se cultivă aproape peste tot în China, fiecare provincie producând aproximativ cincizeci de sortimente de ceai.
Ca şi în cazul altor mâncăruri chinezeşti clasice din raţă, şi pentru aceasta este necesar un timp de preparare destul de lung.
Mai întâi, raţa se lasă 12 ore într-un sos făcut din ghimbir, zahăr, ceapă, vin de orez şi un amestec de sare prăjită şi boabe de piper de Sichuan măcinate. Apoi, se fierbe încet la abur câteva ore, astfel încât să fie bine pătrunsă, după care se lasă la răcit.
Următoarea etapă constă în afumarea raţei într-un wok mare, închis. Printre cele mai des folosite arome se numără: anasonul stelat, beţişoarele de scorţişoară, camforul, boabele crude de orez, zahărul brun, boabele de piper de Sichuan tari şi frunzele de ceai negru.
Afumarea cărnii durează 20 de minute din momentul în care ingredientele au început să-şi elibereze aromele. în cele din urmă, raţa se prăjeşte în baie de ulei, pentru ca pielea să fie frumos rumenită.
Aromele condimentelor din marinată se combină cu cele în care este afumată carnea. Metoda de preparare produce un minunat contrast între textura crocantă a cărnii şi suculenţa ei.