Rata caramelizata
PrinteazaRata caramelizata din: rata, vin, cartofi, salote, usturoi, ardei, miere, ghimbir, rozmarin.
- 1 raţă de 2 kg
- 1 l vin roşu
- 4 cartofi întregi, cu coajă
- 5 şalote
- 1 căpăţână mică de usturoi
- 1 ardei iute uscat si măcinat
- 1/2 linguriţă ghimbir uscat şi măcinat
- 2 linguri miere
- 1 rămurică rozmarin
- 10 boabe de coriandru
- 2 linguri sos de soia
- 5 cuişoare măcinate
- 1 lingură zahăr brun
- sucul de la 1/2 portocală
- 20 ml oţet de orez
- 1/2 legătură pătrunjel
- 2 linguriţe sare
- 2 linguriţe piper roşu
Mod de preparare:
Intr-un vas, se amestecă şalotele felii cu usturoiul şi rozmarinul tocate, 1/2 din praful de ardei iute, o lingură de miere, ghimbirul, boabele măcinate de coriandru, 1 linguriţă sare şi una de piper. Se adaugă cartofii şi se umple raţa.
Pentru glazură se amestecă 1/2 din ardeiul iute măcinat, 1 lingură miere, sosul de soia, cuişoarele măcinate, zahărul brun, sucul de la 1/2 portocală, oţetul de orez, o linguriţă de sare şi o linguriţă de piper roşu.
Se unge raţa şi se aşază într-o tavă de iena.
Se toarnă vin în tavă, se acoperă cu un capac şi se dă raţa 3,5 ore la cuptorul încins la 180°C. După 2 ore se mai unge cu compoziţie de glazură sau cu sos din tavă. Se mai lasă la copt fără capac, pentru a se rumeni bine.
Când este gata, se presară pătrunjelul spălat şi tocat.
Pofta buna!