Raţă cu ciuperci
PrinteazaO reteta de rata cu ciuperci din: slanina afumata, ceapa, usturoi, ciuperci, rata, sare, piper alb, ulei, frunze de dafin, cimbrisor, vin rosu, smantana si zeama de lamaie.
- 100 g slanina afumata
- 2 cepe mari rosii
- 2 catei mari usturoi
- 2 catei de usturoi
- 500 g ciuperci champignon
- 1,5 kg de rata
- sare
- piper alb
- 2 linguri ulei
- 2 frunze dafin
- 1 fir cimbrisor
- 200 ml vin rosu
- 125 ml smantana
- zeama de la o lamaie
Mod de preparare:
Cureţi raţa, o speli, o tranşezi în bucăţi şi o laşi să se scurgă de apă. După ce s-a zvântat, condimentezi cu sare şi piper. Tai usturoiul în bucăţi mici pe care le introduci sub pieliţa de la carne. Speli ciupercile şi le tai bucăţele mici, lăsând câteva pentru ornat. Slănina o tai felii subţiri şi o rumeneşti în 2 linguri de ulei, până devine crocantă.
Scoţi apoi fâşiile de slănină pe o farfurie. Introduci bucăţile de carne de raţă în aceeaşi tigaie, le prăjeşti până devin crocante, apoi le scoţi pe un platou. Prăjeşti ciupercile în zeama rămasă, în aceiaşi tigaie. Adaugi ceapa tăiată rondele, o căleşti puţin şi condimentezi cu sare şi piper. Pui bucăţile de raţă înapoi în tigaie, aranjezi slănina între bucăţile de carne şi presari verdeaţă deasupra: dafinul şi cimbrişorul.
Torni vinul şi fierbi acoperit timp de 50 de minute la foc moderat. Când s-a înmuiat carnea, cu o lingură, scoţi carnea de raţă şi, peste sosul lăsat, adaugi smântână şi laşi până se îngroaşă sosul.
Aromezi sosul cu zeama de lămâie. Pui bucăţile de carne de raţă înapoi în sos şi le laşi până se încălzesc împreună. Pe un platou, pui o pulpă de raţă, ciupercile în sos şi decorezi cu o felie de portocală şi cimbrişor.
Raţă cu ciuperci
Pofta buna!
Foarte buna reteta, o sa incerc si eu rata cu ciuperci