Rata crocanta cu castraveti murati
PrinteazaRata crocanta cu castraveti murati din: pulpe de rata, ghimbir, ardei iute, sos de soia, zahar, anason, scortisoara, ulei, castraveti, usturoi, ardei iute, otet, ceapa verde, sos de soia, amidon.
- 2 kg pulpe de raţă
- 30 g ghimbir proaspăt
- 1 ardei iute
- 40 ml sos de soia dark
- 1 lingură de zahăr
- 3 bucăţi de anason stelat
- 1 băţ de scorţişoară sare după gust
- ulei de floarea soarelui pentru prăjit
Pentru salata de castraveţi muraţi:
- 4 castraveţi drepţi, tari
- 4 căţei de usturoi
- 5 ardei iute roşu
- 30 g ghimbir proaspăt
- 200 g zahăr
- 120 ml oţet de mere
- 100 ml ulei
- 10 g piper amestec
Pentru sos:
- 2 căţei de usturoi
- 10 g ghimbir proaspăt
- 2 fire de ceapă verde
- 1 ardei iute
- 1 lingură de ulei
- 5 g piper amestec
- 25 ml sos de soia
- 50 g zahăr
- 25 ml oţet de mere
- 1 lingură de amidon din porumb
Mod de preparare:
Curăţaţi pulpele, îndepărtând şi grăsimea, apoi aşezaţi-le într-o tigaie. Adăugaţi zahărul, sosul de soia, sarea şi condimentele – ardeiul iute, anasonul stelat, ghimbirul tocat şi scorţişoara – care trebuie să fie legate într-un tifon. Turnaţi suficientă apă pentru a acoperi carnea şi lăsaţi la fiert timp de aproximativ trei ore.
Clătiţi castraveţii şi lăsaţi-i necurăţaţi. Crestaţi pe lungime – o jumătate să fie cu linii în unghi de 30°, iar pe cealaltă să fie perpendiculare. Aveţi grijă ca tăieturile de pe cele două părţi să nu se atingă. Apoi puneţi castraveţii într-un bol.
Pentru a-i mura, dizolvaţi zahărul în oţet, la foc mic, după care turnaţi acest lichid peste castraveţi. Adăugaţi piperul şi ghimbirul tăiat mărunt, apoi usturoiul şi ardeii. încălziţi uleiul şi turnaţi-l peste salată. Lăsaţi la frigider cel puţin două ore.
Imediat ce sunt gata, lăsaţi pulpele să se răcească şi scoateţi oasele, având grijă să nu rupeţi carnea. Apoi prăjiţi-le în baie de ulei fierbinte pe rând, până când devin crocante. Luaţi-le de pe foc şi aşezaţi-le pe un grilaj pentru a se scurge uleiul.
Pentru sos, tocaţi mărunt ardeiul iute, ghimbirul şi usturoiul şi prăjiţi-le în uleiul fierbinte. Adăugaţi amestecul de piper zdrobit, zahărul, oţetul şi sosul de soia. Puneţi amidonul, dizolvat în prealabil în puţină apă rece, şi, imediat ce sosul s-a îngroşat, adăugaţi ceapa verde tăiată mărunt. îndepărtaţi sosul de pe foc. Aşezaţi carnea pe farfurie, turnaţi sosul deasupra şi serviţi cu castraveţii muraţi.
Pofta buna!