Raţă crocantă cu piersici, în stil chinezesc
PrinteazaO reteta de rata corcanta cu piersici, in stil chinezesc din: rata, piersica, amestec chinezesc de 5 condimente, piper sichuan, sare de mare, orez basmati, ceapa verde, piersici, miere, otet de orez, ulei de susan, ghimbir, sos hoisin si seminte de susan.
- 1 rata de aproximativ 2-2,5 kg
- 1 piersica
- 2 lingurita amestec chinezesc de 5 condimente
- 2 lingurite de piper Sichuan
- 2 lingurite sare de mare
- orez basmati si ceapa verde tocata, pentru servit
pentru piersici:
- 5 piersici, taiate pe jumatate si curatate de sambure
- 2 linguri de miere
- 2 linguri otet de orez
- 3 linguri ulei de susan
- 2 linguri de ghimbir proaspat, tocat
- 6 linguri de sos hoisin
- 2 lingurite seminte de susan
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 140° C/gaz 1. Se înţeapă din loc în loc pielea de raţă (nu apăsa prea tare, altfel vei străpunge carnea şi se va elibera toată zeama, iar friptura va fi prea uscată). Se aşază piersica întreagă în interiorul raţei şi i se leagă bine picioarele, folosind o sfoară alimentară.
Se foloseşte un mojar cu pistil pentru a zdrobi amestecul chinezesc de 5 condimente, piperul Sichuan şi sarea de mare. Amestecul obţinut se presară peste raţă şi se masează bine pentru ca aromele să pătrundă bine carnea. Se aşază raţa cu pieptul în jos într-o tavă şi se dă la cuptor timp de trei ore.
Intre timp, se pun jumătăţile de piersici, cu miezul în sus, într-un vas termorezistent. Se amestecă bine mierea, oţetul de orez, uleiul de susan, ghimbirul, sosul hoisin şi trei linguri de apă. Se toarnă sosul format peste piersici şi se presară şi seminţele de susan.
Se scoate raţa din cuptor şi se colectează grăsimea rămasă în tavă. Se schimbă temperatura cuptorului la 200° C/gaz 6 şi se întoarce raţa cu pieptul în sus. Se mai lasă în cuptor 30 de minute, până când devine rumenă şi crocantă.
In acest moment se pun şi piersicile în cuptor, pe un raft inferior tăvii cu raţa. Acestea se scot odată cu raţa şi se serveşte totul cu orez basmati şi ceapă verde tocată.
Raţă crocantă cu piersici, în stil chinezesc
Pofta buna!