Raţă crocantă cu sos chutney picant de prune

Printeaza

O reteta de rata crocanta cu sos chutney picant de prune din: salvie, sare de mare, rata, portocala, morcovi, ceapa, telina, usturoi, zahar tos, scortisoara, anason, prune, chimion si creson. Această reţetă este incredibil de simplă, atât în cea ce priveşte condimentele, cât şi prepararea. De fiecare dată veţi obţine rezultate bune — carnea va fi moale şi delicioasă, iar pieliţa crocantă.

Ingrediente:Raţă crocantă cu sos chutney picant de prune

pentru rata la cuptor:

  • frunzele de la o legatura mica de salvie proaspata
  • 2 lingurite de sare de mare
  • o rata
  • o portocala taiata in doua
  • 2 morcovi curatati si tocati mai mare
  • 2 cepe curatate si tocate mai mare
  • 2 tulpini de telina, curatate si tocate mai mare
  • cateii zdrobiti de la o capatana de usturoi

pentru sosul chutney picant:

  • 100 g zahar tos
  • 1/2 baton scortisoara
  • o steluta de anason
  • 6 prune mari, bine coapte, curatate de samburi si tocate
  • o fasie de coaja de portocala
  • un praf de chimion macinat
  • sare de mare si piper negru proaspat macinat
  • o legatura mica de creson, spalat si uscat

 

Mod de preparare:

Incingeţi cuptorul la 180°C (treapta 4). Luaţi 5-6 frunze de salvie şi zdrobiţi-le într-un mojar sau un blender pentru condimente, împreună cu sarea. Frecaţi raţa cu acest amestec, apoi umpleţi-o cu restul de salvie şi cu cele două jumătăţi de portocală.

Luaţi o tavă de copt în care să încapă fix raţa şi legumele, puneţi în ea legumele şi usturoiul, iar deasupra aşezaţi raţa, cu pieptul în jos. Coaceţi-oîn cuptorul încins timp de 2 ore, întorcând-o de câteva ori în acest timp.

După vreo oră va trebui probabil să scurgeţi cea mai mare parte din grăsimea care s-a scurs din pasăre. Dar n-o aruncaţi! Puteţi s-o treceţi prin sită şi s-o păstraţi într-un borcan timp de câteva luni (cu condiţia să fie doar grăsime, nu şi sucurile din carne); e foarte bună cu cartofi la cuptor.

In timp ce se coace raţa, preparaţi sosul chutney. Puneţi zahărul într-o cratiţă şi adăugaţi apă cât să se dizolve. Puneţi cratiţa pe foc, adăugaţi scorţişoara şi steluţa de anason şi aduceţi la fierbere.

Fierbeţi siropul în clocote mici până când scade aproape de tot şi formează bule mari. Când începe să devină auriu, adăugaţi prunele tocate, coaja de lămâie şi chimionul şi micşoraţi flacăra. Din prune se va scurge zeama dulce şi lipicioasă, iar după câteva minute sosul se va îngroşa. Luaţi cratiţa de pe foc, condimentaţi sosul cu sare şi piper şi lăsaţi-l să se răcească.

In ultima jumătate de oră, raţa trebuie să stea cu pieptul în sus, pentru ca pielea să devină crocantă. Ca să verificaţi dacă e gata, vedeţi dacă se desprinde uşor carnea de pe pulpă. Impărţiţi carnea în farfurii, împreună cu pielea crocantă, şi serviţi cu creson si sos chutney.

Raţă crocantă cu sos chutney picant de prune

Raţă crocantă cu sos chutney picant de prune

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. E complicata rau reteta asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.