Rata cu masline si ienibahar
PrinteazaRata cu masline si ienibahar
- 1 rată
- 300 g măsline
- 50-60 g capere
- 250 g ulei
- 3-4 cepe
- 50-100 g unt (amestecat cu ulei)
- 150 g arpagic mic
- 1 pahar vin
- 1 lămîie
- 1 foaie de dafin
- 5 boabe ienibahar
- 5 boabe de piper
- 1 lingură bulion de roşii (sau 200 g roşii)
- sare
Mod de preparare:
Curăţăm raţa. Tăiem în bucăţi de la încheieturi, iar pieptul îl despicăm în două, cu os cu tot. Retezăm aripile din umăr, fără muşchi. Gîtul îl tăiem separat. Labele nu se pun. Spălăm carnea, o scurgem bine, o sărăm puţin şi o ungem cu multă zeamă de lămie (pentru a o frăgezi şi a-i înlătura mirosul specific). Apoi o lăsăm să stea dacă se poate chiar pînă a doua zi. Cînd facem mîncarea, scurgem zeama lăsată de bucăţile de carne, ştergem bucăţile cu un şervet şi presărăm sare. Apoi le prăjim în ulei. Cînd devin aurii, le scoatem din tigaie.
Scurgem uleiul, îl strecurăm şi ştergem tigaia (fără a o spăla) cu o hîrtie groasă. Apoi turnăm uleiul strecurat şi în el prăjim ceapa tăiată felii, pînă capătă culoare aurie. Dacă este prea puţin ulei, mai adăugăm, însă înainte de a pune ceapa. Turnăm puţină apă şi fierbem ceapa prăjită, apoi o trecem printr-o sită. Intr-o crăticioară fierbem arpagic mărunt, rotund, în apă fierbinte cu puţină sare. Prăjim apoi arpagicul în ulei pînă se face auriu.
Aşezăm raţa în cratiţă peste piureul de ceapă, adăugăm apă fierbinte şi fierbem la foc bun. Cînd raţa este pe 1/2 gata, turnăm vinul. Punem măslinele, capere desărate, arpagicul prăjit, foaie de dafin, ienibahar, piper şi lăsăm mîncarea să fiarbă încet. Cînd mîncarea începe să scadă, turnăm bulion de roşii gros, prăjit în ulei, în tigaie, şi stins cu zeamă de la raţă. Potrivim sarea.
Curăţăm lămîia de coajă, înlăturînd şi partea albă de sub coajă, şi cînd mîncarea este aproape gata, punem feliuţele de lămîie, fără sîmburi, potrivit de groase şi tăiate apoi în două. Lăsăm mîncarea să scadă pînă se îngroaşe sosul. Cui îi place mîncarea mai roşie, poate adăuga 1-2 roşii prăjite şi strecurate.
Scoatem mîncarea pe o farfurie şi o garnisim cu feliuţe de lămîie fără coajă şi fără sîmburi.
Pofta buna!