Rata cu soia
PrinteazaRaţa cu soia este o specialitate culinară din Shanghai. Spre deosebire de puiul cu soia, care poate fi văzut în vitrinele multor restaurante cantoneze, raţa cu soia nu se întâlneşte prea des în restaurantele occidentale.
De fapt, ar fi mai corect ca sosul de soia să se numească pur şi simplu „soia”, întrucât este mai degrabă un condiment decât un sos.
Pentru această reţetă, se opăreşte întâi raţa întreagă, apoi se sărează pe dinăuntru. într-o bucată de pânză se pun ingredientele: scorţişoară, ghimbir, ceapă verde şi anason stelat.
Pânza se leagă şi se pune la fiert împreună cu raţa, pentru ca supa să se parfumeze de la aromele condimentelor. Unora le place să adauge în supă şi câteva picături de colorant alimentar roşu.
De asemenea, în zeama în care fierbe raţa se pune şi sos de soia, vin de orez, zahăr şi sare. în timp ce fierbe, raţa trebuie întoarsă din când în când.
Când e gata, se lasă să se răcească, apoi se scoate din zeama în care a fiert, iar pielea se unge cu ulei de susan. După ce s-a răcit, carnea se taie în bucăţele. Zeama se mai fierbe până scade şi se îngroaşă, apoi se toarnă peste carnea fiartă.