Rata fripta cu sos de coacaze
PrinteazaRata fripta cu sos de coacaze din: rata, vin, visinata, afinata, coniac, unt, boia, miere, sare, coacaze, zahar, unt, lamaie.
Ingrediente:
- 1 raţă
- 250 ml vin dulce, alb sau roşu
- 1 păhărel cu vişinată, afinată sau coniac
- 2 linguri cu unt
- 2 linguri cu untură
- 1 linguriţă cu boia
- 1 lingură cu miere
- sare
Pentru sos:
- 200 g coacăze
- 5 linguri cu zahăr
- 1 lingură cu miere
- 1 lingură cu unt
- 100 ml vin alb sec
- zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Spală şi pârleşte bine raţa pe toate părţile, apoi freac-o cu puţină sare, boia dulce şi puţin unt topit.
Dă-o la rece să se frăgezească, cam o oră. Intre timp, pune coacăzele spălate într-un castron, presară peste ele zahăr şi lasă-le să se odihnească.
Când raţa e frăgezită, perpeleşte-o în untură şi unt încins până se rumeneşte frumos, apoi spal-o de grăsime cu vin amestecat cu tăria.
Nu arunca nici grăsimea în care ai prăjit raţa şi nici amestecul licoros. Pune pasărea într-o tavă de yena şi unge-o cu puţină miere, apoi toarnă în tavă grăsimea rămasă şi vinul şi dă tava la cuptorul bine încins, la foc mic, cam o oră şi ceva.
Unge raţa cu zeama din tavă.
Cât raţa se coace în cuptor, prepară sosul din coacăzele cu zeama pe care au lăsat-o într-o crăticioară în care ai topit untul.
Amestecă uşor şi adaugă vinul şi mierea. Când sosul începe să se îngroaşe, stinge focul şi pune-i zeama de lămâie.
Când carnea e gata, scurge sosul din tavă şi adaugă sosul de fructe şi lasă-le să se împrietenească 5 minute.
Rata fripta cu sos de coacaze
Pofta buna!