Rata la cuptor, cu varza rosie
PrinteazaRata la cuptor, cu varza rosie din: rata, mere acre, morcov, ceapa, vin rosu, unt, prune uscate, sare, piper, mustar, zahar, varza rosie, zeama de lamaie, cuisoare.
- 1 rata de aproximativ 2,5-3 kg
- 2 mere acre
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 200 ml vin rosu
- 100 g unt
- 200 g prune uscate
- sare
- piper
- mustar
- zahar
petru garnitura:
- 1 varza rosie
- 2 mere acre
- 50 g unt
- 250 ml apa
- 150 ml vin rosu
- 2 linguri zahar
- piper
- 1 lingura zeama de lamaie
- 2-3 cuisoare
Mod de preparare:
Cureţi raţa, o speli şi o usuci. Condimentezi cu sare, piper şi o linguriţă de muştar, după care o pui la rece. Cureţi merele, le tai cubuleţe, le căleşti în unt, apoi adaugi ceapa şi morcovul tocate mărunt. Stingi cu 2-3 linguri cu vin roşu şi condimentezi cu sare, piper şi zahăr.
Umpli raţa cu acest amestec, apoi o aşezi într-un vas, cu pieptul în jos şi adaugi restul de vin îndoit cu apă. Acoperi cu capac şi laşi la cuptor 30 de minute, întorci raţa şi mai laşi la cuptor pentru 30 de minute, lei capacul, întorci raţa şi laşi la cuptor încă 30 de minute, lei capacul, întorci raţa din nou cu pieptul în jos şi laşi să se rumenească aproximativ 30 de minute, stropind din când în când cu sosul din tavă.
in acest sos adaugi prunele uscate, spalate si lasate peste noapte in apa rece.
Garnitura: Căleşti varza în unt. Adaugi merele rase, cuişoarele pisate, apa, vinul, zahărul şi zeama de lămâie. Căleşti aproximativ 40 de minute, apoi adaugi sare şi piper după gust.
Rata la cuptor, cu varza rosie
Pofta buna!