Rata marinata cu mere
PrinteazaRata marinata cu mere din: rata, mere, scortisoara, anason, cuisoare, sare, ulei, cimbru, ghimbir.
Pentru bait:
- 1,5 l apă
- 10 g scorţişoară
- 10 g anason
- 10 g cuişoare
- 1 vârf de cuţit de sare
Pentru friptura:
- 1 raţă de 1-2 kg
- 2 linguri cu ulei
- 1/2 linguriţă cu cimbru mărunţit
- 1 vârf de cuţit cu praf de ghimbir
- 6 linguri cu apă
- 12 mere
- sare
Mod de preparare:
Pune într-o oală toate mirodeniile pentru baiţ. Toarnă apa şi amestecă. Spală bine raţa şi scufund-o în apă, să fie acoperită.
Lasă să stea aşa peste noapte.
Scoate raţa, scurge-o şi săreaz-o pe toate părţile. Presară praful de cimbru şi de ghimbir. Aşază raţa într-o tavă unsă cu ulei. Adaugă cele 6 linguri cu apă. Pune împrejurul raţei merele spălate şi dă la cuptorul încins, la foc potrivit.
Din când în când, stropeşte raţa cu sosul care se formează. După 45 de minute, scoate merele dacă sunt deja sunt coapte şi pune-le pe un platou. După alte 45 de minute, verifică dacă s-a copt şi raţa, dacă nu, mai las-o.
Scoate tava şi lasă puţin la răcit.
Pofta buna!