Rata salbatica
PrinteazaRata salbatica din: rata, unt, slanina, zeama de carne, rantas, smantana si sare.
- 1 raţă mare
- 1 lingură unt
- 50 g slănină
- 1 pahar zeamă de carne
- 2-3 lingurile rîntaş rece
- 10 linguri smîntînă
- sare
Mod de preparare:
Jumulim pasărea, o pîrlim şi îi scoatem măruntaiele. O ţinem puţin în apă clocotită ca să i se întărească carnea. O împănăm cu slănină, o legăm şi o sărăm. Apoi o aşezăm cu spinarea în jos într-un vas adînc de aramă şi o lăsăm să se frigă pe toate părţile în unt topit.
Cînd pasărea s-a rumenit, scurgem untul de prisos, adăugăm smîntînă şi zeamă de carne, în cantitate pe jumătate cît sosul rămas. Punem rîntaş rece. Acoperim cratiţa cu capacul şi dăm la cuptor. Stropim pasărea des cu sosul din vas. După 45 minute, scoatem raţa, dezlegăm aţele, împărţim pasărea în 5-7 bucăţi şi aşezăm bucăţile pe farfurie după forma vînatului.
Lăsăm sosul rămas în cratiţă să scadă pînă la consistenţa smîntînii. îl strecurăm şi îl servim în sosieră.
La fel se frig potîrnichea, fazanul, dropia şi cocoşul de munte sau de mesteacăn.
Pofta buna!