Reteta alivenci
PrinteazaReteta alivenci
- 500 g brînză de vacă
- 6 linguri smîntînă
- 2 linguri mălai
- 2 linguri făină
- 50 g unt
- 6 ouă
- sare
Mod de preparare:
Punem brînză de vacă într-un tifon sau într-o pînză şi o aşezăm între două scîndurele, cu o greutate deasupra, ca să se scurgă bine zerul.
Cu 2-3 ore înainte de a prepara alivencile, punem smîntîna într-un şervet şi cu totul într-o farfurie plină cu mălai.
Dăm prin sită brînză scursă şi o amestecăm cu untul şi cu smîntîna. Adăugăm gălbenuşurile, sarea şi amestecăm din nou. Această comppziţie se pregăteşte mai dinainte.
Lăsăm la o parte albuşurile, făina şi mălaiul.
Cu o jumătate de oră înainte de a servi la masă, batem spumă albuşul şi îl amestecăm cu compoziţia, uşor ca să nu cadă spuma.
Presărăm mălaiul şi făina încetul cu încetul, amestecînd cu lonăţica sau cu lingura, uşor, ca la tort.
Unqem cu unt topit un vas de sticlă rezistentă la foc sau o tavă, în special de jur împrejur marginile fundului, deoarece acolo se prinde de obicei compoziţia (forma trebuie pregătită dinainte). Turnăm comoozitia şi o coacem la cuptor. Cînd scoatem forma din cuptor, o înfăşurăm cu un şervet ud, pentru ca alivencile să iasă uşor din formă.
Se servesc calde înaintea mesei, cu smîntînă proaspătă.
Pofta buna!
Alivenciul este un preparat moldovenesc?