Reteta aluat dospit
PrinteazaReteta aluat dospit din: drojdie, lapte, unt, ulei, oua, zahar, lamaie, vanilie, sare.
Pentru 1 kg făină:
- 40-50 g drojdie
- 2 pahare lapte
- 200 g unt
- ulei sau mărgărina
- 4-5 ouă
- 200-300 g zahăr
- 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
- vanilie sau rom
- un vârf de cuţit sare
Mod de preparare:
Se cerne făina în momentul pregătirii (aluatul va fi mai pufos). Iarna, făina se aduce cu în bucătărie pentru a se îmcălzi. Oricum, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Se adaugă drojdia dizolvată în lapte călduţ îndulcit puţin. Seeparat, se bat ouăle întregi cu zahărul şi cu puţină sare, apoi se toarnă în mijlocul grămezii de făină.
Se pun coaja de lămâie rasă, vanilia şi romul şi se începe să se amestece încet cu mââna, ca să se absoarbă toată făina. Dacă aluatul este prea tare, sse mai adaugă lapte.
Se frământă şi se bate bine, iar atunci când se desprinde de pe mână şi de pe pereţii vasului, se adaugă treptat, frământându-se mereu, untul topit.
Aluatul se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă să crească într-un loc călduţ. Timpul de creştere este 1-3 ore. După ce aluatul a crescut, se poate întrebuinţa.