Reteta Autentica de Tuica de Prune

Printeaza

Reteta Autentica de Tuica de Prune – Preparare Traditionala la Tine Acasa – este una dintre bauturile traditionale romanesti care si-a pastrat farmecul si gustul autentic de-a lungul timpului.

Produsa prin fermentarea si distilarea prunelor coapte, aceasta bautura alcoolica este apreciata pentru aroma sa unica si taria specifica.

Descopera cum poti prepara tuica de prune acasa, urmand pasii acestei retete autentice.

Ingrediente:

  • 20 kg prune coapte
  • 5 litri apa
  • 1 kg zahar (optional, doar daca prunele nu sunt suficient de dulci)
  • Drojdii speciale pentru fermentare (optional)

 

Mod de Preparare:

Alege prunele cele mai coapte si sanatoase, fara semne de mucegai sau stricaciuni.

Este important ca prunele sa fie bine coapte pentru a asigura un continut ridicat de zahar natural, esential pentru procesul de fermentare.

Spala prunele bine pentru a indeparta murdaria si impuritatile. Scoate samburii si zdrobeste prunele intr-un vas mare, fie manual, fie folosind un mixer special.

Daca prunele nu sunt suficient de dulci, poti adauga zahar pentru a sustine procesul de fermentare.

Amesteca prunele zdrobite cu apa si zahar intr-un recipient mare, preferabil din sticla sau plastic alimentar, pentru a incepe fermentarea.

Acopera recipientul cu un tifon sau un capac care permite aerului sa circule.

Lasa amestecul intr-un loc cald, dar ferit de lumina directa a soarelui, pentru a fermenta timp de 4-6 saptamani.

Poti adauga drojdii speciale pentru fermentare pentru a accelera procesul.

Verifica periodic amestecul pentru a te asigura ca fermentarea decurge bine.

Fermentarea corecta va transforma zaharurile din prune in alcool si dioxid de carbon.

Dupa ce fermentarea este completa, amestecul rezultat (mustul de prune) este gata pentru distilare. Foloseste un alambic traditional pentru a distila mustul, colectand tuica rezultata.

Distilarea se face in doua etape: prima distilare, urmata de o a doua distilare pentru a obtine o bautura mai pura si mai tare.

Tuica proaspata distilata trebuie lasata la maturat pentru cel putin 6 luni, intr-un butoi de lemn sau intr-un recipient din sticla, pentru a-si dezvolta aromele si a se limpezi.

Dupa maturare, tuica poate fi imbuteliata si pastrata in sticle sigilate. Asigura-te ca sticlele sunt curate si uscate inainte de a le umple cu tuica.

Reteta Reteta Autentica de Tuica de Prune

  • Calitatea prunelor este esentiala pentru o tuica de buna calitate. Alege prune bine coapte si sanatoase.
  • Temperatura optima pentru fermentare este intre 18-25°C. Evita temperaturile prea ridicate sau prea scazute.
  • Urmeaza toate masurile de siguranta atunci cand distilezi. Distilarea implica riscuri si trebuie facuta cu echipament adecvat si in conditii de siguranta.
  • Timpul de maturare imbunatateste considerabil calitatea tuicii. Cu cat o lasi mai mult, cu atat va deveni mai fina si mai aromata.

 

Valori Nutritionale (per 100 ml)

  • Calorii: 200 kcal
  • Proteine: 0 g
  • Carbohidrati: 0 g
  • Grasimi: 0 g
  • Alcool: 40%

Tuica de prune este mai mult decat o bautura traditionala; este un simbol al mostenirii culturale romanesti.

Prepararea acestei bauturi la tine acasa iti ofera satisfactia de a pastra si continua o traditie veche de secole.

Urmand aceasta reteta, vei obtine o tuica autentica, cu un gust desavarsit, perfecta pentru a fi savurata alaturi de prieteni si familie.

Bucura-te de aceasta experienta si transforma fiecare ocazie intr-un moment special cu o tuica de prune facuta acasa!

 

 

 

Savurati!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.