Reţetă de bază pentru gnocchi cu cartofi
PrinteazaReţetă de bază pentru gnocchi cu cartofi din: cartofi, ulei de masline, nucsoara, sare de mare, piper, galbenus de ou si faina.
- 6 cartofi mijlocii
- ulei de masline
- 1/2 nucsoara rasa
- sare de mare si piper negru proaspat macinat
- un galbenus de la un ou mare
- 1-2 maini de faina simpla
- faina semolina
Mod de preparare:
Incingeţi cuptorul la 220°C (treapta 7). Frecaţi cartofii cu ulei de măsline, împungeţi-i cu o furculiţă şi aşezaţi-i într-o tavă pentru cuptor. Introduceţi-i în cuptorul încins şi coaceţi-i timp de o oră, până când cartofii devin pufoşi în interior şi crocanţi în exterior. Lăsaţi-i să stea puţin, apoi, cât sunt încă fierbinţi, luaţi-i unul câte unul cu un şervet de bucătărie, tăiaţi-i în două şi scoateţi cu atenţie miezul.
Zdrobiţi-l până când obţineţi un piure omogen. Puneţi piureul într-un castron, adăugaţi nucşoara, o linguriţă de sare, un praf de piper, gălbenuşul şi făină cât să se lege amestecul — s-ar putea să nu fie nevoie deloc. Amestecaţi şi apoi frământaţi cu mâinile până când aluatul capătă o consistenţă uscată şi elastică.
Adăugaţi puţină apă dacă e prea uscat sau puţină făină dacă e prea umed. Trebuie să exersaţi de câteva ori ca să vă iasă nişte gnocchi reuşite. Dacă nu sunteţi sigur că e bine, puneţi o bucăţică de aluat în apă clocotită — dacă se desface, mai adăugaţi nişte făină.
Când aluatul e gata, împărţiţi-l în trei şi întindeţi fiecare bucată pe o suprafaţă presărată cu făină, obţinând batoane lungi de grosimea unui cârnat. Tăiaţi fiecare baton în bucăţi de 2,5 cm. Puneţi-le într-o tavă pe un strat de făină semolina şi lăsaţi-le să stea 10-20 de minute la frigider, ca să se închege.