Reteta budinca de taitei
PrinteazaReteta budinca de taitei
- 1/2 lingură făină
- 1 lingură unt
- 3 linguti zeamă de carne
- 50 g şuncă
- 125 g ciuperci
- 100 g caşcaval
- sare
Aluat franţuzesc :
- 400 g făină
- 400 g unt
- 1 pahar apă
- sare
Aluat de tăiţei :
- 400 g făină
- 2 ouă
- putină apă
- sare
Mod de preparare:
Pregătim aluat franţuzesc şi îl lăsăm 20 minute la răcoare. Apoi întindem aluatul rotund sau pătrat, îl punem într-o cratiţă presărată cu puţină făină (sau unsă cu foarte puţin unt ori untură) astfel încît marginile aluatului să rămînă afară.
Pregătim aluatul de tăiţei, îl tăiem şi fierbem tăiţeii în apă clocotită, apoi îi strecurăm.
Facem un sos alb moale în care punem puţină zeamă de carne simplă sau concentrată, şunca şi ciupercile tăiate subţire. Lăsăm să clocotească puţin. Adăugăm tăiţeii, amestecăm şi punem cîteva bucăţele de unt proaspăt. Presărăm cu caşcaval ras.
In cratiţa în care am întins foaia, punem tăiţeii amestecaţi cu compoziţia, folosind două furculiţe. Presărăm puţin caşcaval ras. Turnăm peste tăiţei şi sosul rămas în cratiţa unde am preparat sosul alb.
Ridicăm cele patru margini ale foii de aluat rămase afară şi acoperim tăiţeii. Dăm vasul la cuptor 3/4-1 oră, la foc viu.
Cînd budinca este gata, o scoatem din cuptor, o lăsăm să se odihnească 10 minute, apoi o răsturnăm pe o farfurie rotundă.
Servim la masă tăind budinca în bucăţi triunghiulare, ca pe tort.
Pofta buna!
Buna budinca de taitei.