Reteta caltabosi cu orez

Printeaza

Reteta caltabosi cu orez – Combinând carne de porc, orez și condimente într-o mață de porc, acest preparat aduce un gust inconfundabil.

 

Ingrediente

umplutură:

  • Carne de porc (carne slabă și grăsime) – 1 kg
  • Orez – 100 g
  • Sânge de porc – 500 ml
  • Ceapă – 1 mare, tocată mărunt
  • Usturoi – 4 căței, tocați mărunt
  • Sare – 2 linguri (sau după gust)
  • Piper – 1 linguriță
  • Cimbru – 1 linguriță (opțional)
  • Paprika – 1 linguriță (pentru culoare și gust)
  • Mațe de porc – 2-3 m (spălate bine)
  • Ulei – 2 linguri (pentru călit ceapa și usturoiul)

Mod de Preparare

1. Pregătirea cărnii și orezului:

Tăiați carnea de porc în bucăți mici și tocați-o cu cuțitul sau la mașina de tocat.

Într-o cratiță, puneți orezul la fiert în apă cu puțină sare. Lăsați-l să fiarbă aproximativ 10-12 minute până devine semi-fiert, apoi scurgeți-l și lăsați-l să se răcească.

2. Pregătirea umpluturii:

Într-o tigaie mare, încălziți uleiul și căliți ceapa și usturoiul până devin moi și aurii.

Într-un bol mare, amestecați carnea tocată cu orezul fiert și răcit, ceapa și usturoiul călite, sângele de porc (adăugat treptat pentru a obține consistența dorită), sarea, piperul, paprika și cimbru. Amestecați bine până obțineți o umplutură omogenă.

3. Umplerea mațelor:

Spălați mațele de porc sub apă rece și lăsați-le la înmuiat în apă caldă pentru a fi mai ușor de umplut.

Cu ajutorul unui tub de cârnați sau cu mâinile, umpleți mațele cu amestecul de carne și orez, având grijă să nu le umpleți prea mult, pentru a evita ruperea acestora în timpul gătitului. Le puteți lega la capăt cu sfoară de bucătărie.

4. Fierberea căltaboșilor:

Puneți căltaboșii într-o cratiță mare cu apă rece și lăsați-i să fiarbă la foc mic timp de 1 oră și 30 de minute. Este important să nu dați apa în clocot prea rapid, pentru a evita ruperea acestora.

5. Prăjirea căltaboșilor (opțional):

După fierbere, căltaboșii pot fi prăjiți într-o tigaie cu puțin ulei pentru a capăta o crustă crocantă. Încingeți uleiul într-o tigaie mare și prăjiți-i până devin aurii și crocanți pe toate părțile.

Valori Nutriționale (per porție)

  • Calorii: 300-350 kcal
  • Proteine: 20 g
  • Carbohidrați: 15 g
  • Grăsimi: 25 g
  • Fibre: 1 g
  • Sare: 1,5 g

Cu o combinație de carne, orez și condimente, căltaboșii cu orez vor deveni cu siguranță o delicatesă pe mesele tale.

 

 

Reteta caltabosi cu orez varianta:

Ingrediente:

  • 1 kg carne de porc rămasă de la fasonare sau de la ceafă
  • 1,5 kg organe (ficat, inimă, plămâni, splină)
  • 300 g ceapă
  • 100 g orez
  • maţe groase
  • sare
  • piper măcinat

 

Mod de preparare:

Pentru aceasta reteta se foloseste acelaşi mod de preparare ca la Caltaboşi cu organe, cu deosebirea că la fiecare kilogram de carne se adaugă 100 ml sânge şi 100 g orez, în prealabil curăţat, bine spălat şi pus la fiert în aceeaşi zeamă în care a fiert carnea.

Se fierbe la foc lent, 10-15 minute, amestecând continuu, ca să nu se prindă orezul de fundul vasului.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 

 

 

Caltabosi cu stafide

Caltabosi cu stafide: mat de porc, ceapa, stafide, orez, untura, sare, piper, coriandru, carne de porc, apa, ienibahar, boia, zahar. Ingrediente: 1 maţ gros de porc 2 cepe 3 linguri stafide l pahar orez 2 linguri untură sare piper coriandru 1 kg carne de porc mai împănată (piept, ceafă) apa ienibahar boia l pahar supă […]

Caltabosi din maruntaie

Caltabosi din maruntaie din: sange, cimbru, inima, plamani, ceapa, sare, piper, untura, ienibahar. Ingrediente: 1 l sânge 1 lingură cu cimbru 1 inimă 2 plămâni 2 cepe sare piper untură ieniba­har 1 intestin gros de porc   Mod de preparare: Pregătiţi cu atenţie intestinul gros. Spălaţi-l foarte bine în mai multe ape, răzuiţi-l cu lama […]

 

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.