Reteta cartofi frantuzesti
PrinteazaReteta cartofi frantuzesti din: cartofi, oua, smantana, cascaval, unt, pesmet, sare, piper.
- 750 g cartofi
- 5 ouă
- 300 g smântână
- caşcaval
- sare
- piper negru măcinat
- 50 g unt sau margarină
- 2-3 linguri pesmet pentru vas
Mod de preparare:
Fierbi 4 ouă tari. Le decojeşti când s-au răcit şi le tai în rondele. Speli bine cartofii şi îi fierbi în apă cu sare, iar când sunt moi, îi strecori, îi cureţi de coajă şi îi dai pe răzătoarea mare.
Ii presari cu sare şi piper după gust şi pui peste ei 30 g unt, cât sunt călduţi. După ce s-au mai răcit, amesteci cartofii prin răsturnare, împreună cu untul sau margarina şi oul crud, în prealabil bătut cu un praf de sare.
Torni compoziţia într-un vas termorezistent, pe care l-ai uns cu untul rămas şi l-ai presărat cu pesmet. Aşezi un strat de cartofi, peste care pui jumătate din rondelele de ouă, presari sare şi piper şi întinzi 1/3 din smântână.
Presari puţin pesmet şi întinzi alte straturi de cartofi, ouă, smântână şi pesmet, în aceeaşi ordine ca la straturile anterioare. Acoperi cu cartofii rămaşi şi pui deasupra oul bătut cu smântână rămasă.
Introduci vasul în cuptorul fierbinte, la foc mediu, pentru aproximativ 1/2 oră, până când preparatul prinde o crustă aurie. Scoţi forma din cuptor, presari caşcavalul ras şi dai din nou la cuptor, până se topeşte caşcavalul de deasupra.
Pofta buna!