Reteta choux-uri insiropate
PrinteazaReteta choux-uri insiropate din: oua, zahar, ulei, drojdie, faina, esenta, amidon, unt, sare, ciocolata, frisca.
Pentru aluat:
- 1 ou
- 2 linguri zahăr
- 2 linguri ulei
- 25 g drojdie
- 200 ml lapte călduţ
- 500 g făină
Pentru sirop:
- 250 ml apă
- 1 cană de zahăr
- esenţă
Pentru cremă:
- 2 ouă
- 250 g zahăr
- 4 linguri amidon din porumb
- 250 ml lapte
- 75 g unt
- esenţă
- un praf de sare
Pentru decor:
- 200 ml frişcă lichidă
- 100 g ciocolată albă
Mod de preparare:
Pentru aluat, mixezi oul cu drojdia şi zahărul, apoi adaugi uleiul. Torni intercalat laptele călduţ cu făina, până le încorporezi complet.
Acoperi vasul cu un prosop şi laşi cel puţin 30 de minute să crească, atât cât să-şi dubleze volumul. Ungi cu ulei 12 forme de silicon, potrivit de mari, apoi torni cu lingura compoziţia dospită.
Dai formele la copt pentru cca 25 de minute, la foc potrivit, să se rumenească uşor.
Pregăteşti siropul aşa: laşi câteva clocote apa cu zahărul perrtru sirop, iar la sfârşit iei vasul de pe foc, adaugi esenţă după preferinţă şi laşi să se răcească.
Pentru crema, mixezi 2 albuşuri cu un praf de sare, apoi adaugi 4 linguri de zahăr şi mixezi până se înjăresc ca pentru bezea. Cele 2 gălbenuşuri le freci cu puţin lapte, amidonul, restul de zahăr şi restul de lapte rămas.
Aşezi castronelul deasupra altuia cu apă fiartă şi amesteci crema continuu, până se întăreşte. Adaugi şi bezeaua din albuşuri şi amesteci încontinuu, până se obţine o cremă omogenă, de consistenţă tare.
Iei vasul de pe apa clocotită şi adaugi esenţa şi untul. Ameteci până la încorporarea perfectă, apoi laşi crema să se răcească.
Prăjiturelele coapte le însiropezi bine, apoi tai partea de deasupra a fiecăreia în parte, torni crema cu un poş, pui un strat de frişcă şi aşezi capacul prăjiturii.
După ce toate prăjiturile sunt umplute, le decorezi cu ciocolată albă. Dai prăjiturile la rece, pentru cel puţin o oră.
Pofta buna!