Reteta de paine impletita
PrinteazaReteta de paine impletita din: faina, drojdie, sare, zahar, ulei, susan, mac.
- 450 g făină
- 270 ml apă călduţă
- 20 g drojdie proaspătă
- o linguriţă sare
- o lingură rasă zahăr
- 2 linguri ulei de măsline
Pentru uns:
- apă călduţă
- susan şi mac
Mod de preparare:
Drojdia se amestecă într-o cană cu zahărul, putină făină şi 4 linguri de apă. Se lasă maiaua să crească.
Intr-un bol încăpător, se amestecă făina cu sarea şi se face o gaură la mijloc, unde se pune maiaua. Se amestecă ingredien- tele, turnând apă câte puţin, terminând cu uleiul pus în fir subţire, până aluatul nu se mai lipeşte de mâni.
Aluatul rezultat, omogen şi elastic, se lasă la crescut într-un vas călduţ, uns cu ulei, acoperit cu un prosop.
După ce a crescut, se modelează o pâine mare împletită în două, sau două pâini mai mici. Pâinile se aşază în tăvi tapetate cu hârtie de copt şi se lasă la crescut.
După ce şi-au dublat volumul, se ung cu apă călduţă, se presară seminţe de mac, susan şi se dau la copt. Pâinea e gata când capătă o culoare arămie şi se desprinde de marginile tăvii.
Pofta buna!