Reteta de post: Bors de crap
PrinteazaBors de crap din: apa, bors, crap, zarzavat, orez, verdeata, sare.
- 2 l apă
- 1 I borş
- 6 bucăţi de crap (cam 600 g)
- zarzavat – morcov, pătrunjel, ceapă
- 3 linguri de orez
- verdeaţă
- sare
Mod de preparare:
Se taie mărunt un morcov, un pătrunjel şi o ceapă. Se pun să fiarbă în doi litri de apă, adăugând orezul ales şi spălat.
Se curăţă crapul, se scoate osul amar de la cap, iar după ce a fost spintecat şi i s-au scos maţele, se mai spală numai într-o apă, fără să fie ţinut mult, ca să nu-i iasă tot gustul.
Se taie bucăţi şi, când zarzavatul este aproape fiert, se pune şi peştele în oală (de obicei bucăţile frumoase se aleg pentru prăjit sau pentru altă mâncare, iar la ciorbă se pun capul şi coada).
Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Se ia spuma şi se potriveşte de sare.
Când este aproape gata, se pune borşul fiert separat şi strecurat, precum şi o mână de verdeaţă tăiată mărunt. Se lasă să mai dea împreună un clocot. Se serveşte rece sau caldă.
La fel se face şi ciorba din peşte mărunt.
Pofta buna!