Reteta dulceata de caise (varianta)
PrinteazaDulceata de caise din: caise, apa, zahar, lamaie.
- 1 kg caise fără sâmburi
- 1/2 l apă
- 1 kg zahăr
- 1 lămâie
Mod de preparare:
Caisele bine coapte, tari, se curăţă de. sâmburi şi se ţin în apă de var 30 de minute, apoi se limpezesc sub jet de apă.
Apa de var se prepară astfel: într-un vas se pun 2 linguri de var într-un litru de apă şi se lasă să se limpezească. Apoi se strecoară soluţia.
Apa de var are rolul de a întări fructele folosite în dulceţuri.
Se face un sirop (la 1 l de apă – 1 l de zahăr) care se fierbe până se leagă. Se adaugă caisele bine scurse de apă şi se mai lasă să fiarbă până când fructele capătă un aspect lucios.
Spre sfârşit se adaugă feliile de lămâie.
Pofta buna!